NOVO BRITANSKO LUDILO: Razmatraju ukidanje RT-a, Zaharova upozorava na posledice

Tanjug

23. 02. 2022. u 16:31

MINISTARKA kulture Velike Britanije Nadin Doris zatražila je od medijskog regulatornog tela u toj zemlji da preduzme mere protiv ruskog informativnog kanala Raša tudej ukoliko se utvrdi da je prekršio pravila emitovanja, izjavio je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

Foto: Profimedia

Nakon što je Rusija u ponedeljak priznala dve samoproglašene republike Donjeck i Lugansk Narodna Republika i naredila raspoređivanje trupa tamo, nekoliko britanskih poslanika pozvalo je premijera Džonsona da osudi emitovanje državno sponzorisane televizije Raša Tudej (RT), prenosi Rojters.

- Ministarka kulture pisala je Ofkomu (britansko medijsko regulatorno telo) da izrazi svoju zabrinutost u vezi sa mogućnostima Rusije da širi svoju propagandu u Velikoj Britaniji - rekao je portparol novinarima, upitan da li britanska vlada želi da zabrani ovaj ruski kanal.

Dodao je da sve što ministarka za kulturu traži od Ofkoma je da preduzme bilo kakav korak u slučaju pokušaja da se "kanal RT iskoristi za širenje dezinformacija."

Marija Zaharova upozorila na posledice

Komentarišući izjavu britanskog premijera, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je da „ipak britanska Vlada reguliše delatnost medija, a ne medijski regulator, u šta su pokušali da nas ubede toliko godina“. Prema njenim rečima, to priznanje je „neprocenjivo“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Takođe je poručila da ukoliko Velika Britanija realizuje pretnje protiv ruskih medija Rusija će odgovoriti uzvratnim merama.

- Britanski novinari se mogu raspitati kod nemačkih kolega kako to ide - istakla je Zaharova.

Prema rečima zamenice glavnog urednika „RT“ Ane Belkine, britanski regulator „Ofkom“ nikada nije doveo u pitanje legitimnost licence koja je izdata televiziji „RT“.

- U poslednje četiri godine 'RT' nije nijednom narušio pravila emitovanja koje je utvrdio 'Ofkom', što se ne može reći za mnoge druge kanale u zemlji - ističe Belkina.

Podsetimo, u okviru recipročnih mera objavljenih 2. februara kao odgovor na neprijateljske korake Nemačke da zabrani satelitsko i drugo emitovanje televizijskog kanala na nemačkom jeziku „RT DE“, Moskva je zatvorila dopisništvo nemačke radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ u Ruskoj Federaciji.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pogledajte više