BRITANCI SU PRIZNALI: Nemaju dokaze da ruska vojska ulazi u Donbas!

Novosti online

23. 02. 2022. u 10:11

LONDON trenutno nema jasne dokaze da Rusija šalje trupe u Donbas, izjavila je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras za TV kanal „Skaj njuz“.

Foto: Depositphotos/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- Čuli smo od (predsednika Rusije Vladimira) Putina lično da on šalje trupe, ali za sada nemamo potpune dokaze da se to dešava - kazala je ona.

Međutim, podsećamo da je ruski lider tokom jučerašnjeg obraćanja novinarima otvoreno rekao da nije najavio uvođenje vojske u Donbas.

- Prvo, nisam rekao da će trupe krenuti tamo odmah nakon našeg sastanka sa vama ovde. Drugo, nemoguće je predvideti neki konkretan nacrt mogućih dejstava, to zavisi od konkretne situacije koja se razvija na licu mesta, na terenu - objasnio je Putin.

Prema njegovim rečima, ako bude potrebno, Rusija će ispuniti svoje obaveze pružanja vojne pomoći Donjeckoj i Luganskoj republici.

BONUS GALERIJA: Pogledajte fotografije ruske armije

Ministarka je saopštila i da će Velika Britanija zaustaviti prodaju ruskog državnog duga na londonskoj berzi, zbog poteza Moskve u istočnoj Ukrajini.

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava.

Rukovodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike apelovalo je ranije na Putina da prizna njihovu nezavisnost. Putin se u ponedeljak, posle vanredne proširene sednice Saveta bezbednosti, obratio građanima Rusije, rekavši da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR, jer oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja i bezakonja nisu priznali i ne priznaju nijedno drugo rešenje sukoba u Donbasu, osim vojnog. Odmah nakon obraćanja, predsednik je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

Pogledajte više