LUKAŠENKO JASAN: Jačaćemo vojnu saradnju sa našom Rusijom!

Novosti onlajn

22. 02. 2022. u 17:02

MINSK će jačati razvoj vojne saradnje sa Rusijom i, ako bude potrebno, održati nove zajedničke vežbe, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Foto: Profimedia/Sergei GAPON

- Jačaćemo dalji razvoj vojne saradnje sa našom Rusijom, u cilju povećanja odbrambene sposobnosti saveza - rekao je Lukašenko na svečanom skupu posvećenom Danu branilaca otadžbine i Oružanih snaga u Minsku, prenosi agencija BelTA.

Šef države je podsetio da su samo u proteklih šest meseci armije Belorusije i Rusije izvele velike zajedničke vojne vežbe „Zapad 2021“ i „Saveznička odlučnost 2022“.

- Ako bude potrebno održavamo nove, šta god mislili sa druge strane granice na naše zajedničke vežbe sa Rusijom. To je naše suvereno pravo – da naučimo da se branimo na svojoj zemlji u svakom trenutku i na svakom mestu - istakao je Lukašenko.

Beloruski lider dodao je da Belorusija namerava da u narednim godinama nabavi dosta savremenog naoružanja, uključujući avione SU-30SM, PVO sistem „Tor-M2“, a razmatra i pitanje opremanja beloruskih oružanih snaga savremenim protivvazdušnim raketnim sistemima S-400 „Trijumf“.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je u nedelju da su predsednici dveju zemalja, zbog povećanja vojnih aktivnosti u blizini spoljnih granica belorusko-ruske Savezne države i zaoštravanja situacije u Donbasu, odlučili da nastave proveru snaga za reagovanje Savezne države.

(Sputnjik)

Pogledajte više