NJIMA NE TREBA REALNOST: Zaharova o nemačkom obustavljanju projekta "Severni tok 2"

Novosti onlajn

22. 02. 2022. u 16:42

GASOVOD „Severni tok 2“ je spreman, ali Evropi nije potrebna realnost, ona radije povezuje ekonomiju sa politikom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nemci rado sarađuju sa Rusima u projektu "Severni tok 2" / Foto AP

- Cela priča se, generalno, vrti oko ovoga: naša energetska saradnja sa Evropom ne da mira Sjedinjenim Američkim Državama - rekla je Zaharova za radio „Dožd“ .

- Sam projekat je gotov, sve je spremno, ali već nekoliko meseci nema pokretanja. Danas su objavili da povlače proceduru odobravanja. Ne treba im realnost... treba im samo jedno: da direktno povezati politiku i energetski sektor - konstatovala je Zaharova.

Sa svoje strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija žali zbog izjave nemačkog kancelara da suspenduje sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“ i da je to čisto komercijalni projekat.

- Sa žaljenjem, jer smo stalno govorili da ovaj projekat nema nikakve veze sa politikom i da ne treba da ima. Ovo je čisto ekonomski, komercijalni projekat koji, osim obostrane koristi, treba da postane i stabilizujući element za tržište gasa u Evropi. I za njega su zainteresovani i dobavljači, odnosno mi, kao i primaoci našeg gasa, pre svega Nemačka, kao i sve druge evropske zemlje - konstatovao je Peskov.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u utorak da je naložio Ministarstvu ekonomije zemlje da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija „Severnog toka 2“. Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

(Sputnjik)

Pogledajte više