ZORAN MILIVOJEVIĆ O ODLUCI MOSKVE: Priznanjem nezavisnosti Luganska i Donjecka otklonjena mogućnost velikog rata

Tanjug

22. 02. 2022. u 12:01

NEKADAŠNjI diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da je Moskva procenila da je pravi trenutak da prizna nezavisnost Luganska i Donjecka uz ocenu da je taj potez važan i da se njime otklanja mogućnost ''velikog rata'' i invazije na Ukrajinu.

Foto: Tanjug

Milivojević kaže da nije očekivao da će Moskva u ovom trenutku priznati nezavisnost ukrajinskih teritoritorija već da će biti nastavljeni diplomatski napori da se reši ukrajinska kriza, posebno, kako kaže, posle angažovanja predsednika Francuske Emanuela Makrona i aktivnijeg uključivanja Evrope.

- Mislim da je odluka Moskve da ovako reši to pitanje i prizna otcepljene delove Ukrajine, domet njene akcije u ovom trenutku - rekao je Milivojević za K1 televiziju.

Naveo je da je sličan scenario viđen u slučaju Gruzije, kao i na primeru okupacije severnog dela Kipra.

Milivojević kaže da se dovode u pitanje principi međunarodnog prava i nastavlja nešto što je, kako ističe, do sada bila praksa i u slučaj Kosova i Metohije, odnosno da se ne poštuje teritorijalni integritet i suverenitet suverenih država.

Dodao je da se na taj način standardizuje ponašanje velikih sila i dovodi u pitanje važeći međunarodni poredak zasnovan na principima međunarodnog prava, dok se problemi, ukazuje, rešavaju mimo prava i upotrebom sile.

Milivojević ocenjuje da Balkan nije ugrožen i da će se, ukoliko ne bude vojne reakcije Ukrajine, preći na teren diplomatije i politike, kao i da su ključni razgovori na relaciji Rusija-NATO, odnosno Moskva-Vašington.

Prema njegovim rečima, zbog poteza Kremlja najavljeni sastanak Putin-Bajden o kojem je govorio Makron, može da bude odložen u ovom trenutku, ali ne očekuje da će to biti na duži period.

Foto: Novosti

- Razgovaraće se o bezbednosnoj arhitekturi, ima tema koje se ne tiču direktno Ukrajine u ovom trenutku, kao što je pitanje raketa malog i srednjeg dometa, širenja NATO-a, Rusija je tražila da se o tome razgovara i to ostaje kao tema - rekao je Milivojević.

Dodao je da je Rusija potezom priznanja promenila poziciju i na neki način ušla u defanzivni položaj i očekuje da će prve reakcije na odluku Kremlja biti jačanje političkog pritiska, sankcije, jačanje pozicije druge strane.

- Rusija mora da se brani i da svoj stav obrazlaže, a do juče su na neki način dve strane bile ravnopravne - naveo je Milivojević.

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pogledajte više