LAVROV OBAVESTIO PARIZ: Kijev odbija da poštuje Minske sporazume i nastavlja oružane provokacije

Novosti onlajn

19. 02. 2022. u 14:35

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora sa francuskim kolegom Žan-Iv Le Drijanom rekao je da ukrajinske vlasti nastavljaju sa oružanim provokacijama u Donbasu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Foto: EPA

Razmatrajući situaciju na jugoistoku Ukrajine, Lavrov je konstatovao odsustvo napretka u rešavanju ukrajinskog sukoba zbog „upornog odbijanja kijevskih vlasti da u potpunosti ispoštuju zahteve Minskih sporazuma, uključujući direktan dijalog sa predstavnicima Donjecka i Luganska, fiksirajući u Ustavu Ukrajine poseban status Donbasa u sastavu Ukrajine“.

- Naglašeno je da Kijev uz popustljivost Pariza i Berlina, koji učestvuju u 'normandijskom formatu', demonstrativno odbija da ispunjava preuzete obaveze u okviru Minskog paketa mera, gomila vojne snage na kontakt liniji u Donbasu, sprovodi kampanju militarizacije stanovništva i nastavlja sa oružanim provokacijama - ističe se u saopštenju ruske strane.

Ministri su „potvrdili da realizacija Minskih sporazuma nema alternativu u cilju postizanja održivog mira u Ukrajini“.

Telefonski razgovor obavljen je na inicijativu francuske strane.
Kako je saopštilo francusko Ministarstvo spoljnih poslova, ministar spoljnih poslova Francuske u razgovoru sa Lavrovom „izrazio je duboku zabrinutost zbog eskalacije na istoku Ukrajine poslednjih dana“.

- Izuzetno veliki broj slučajeva kršenja primirja koji je zabeležila misija OEBS-a protivreči obavezama preuzetim tokom nedavne razmene mišljenja u normandijskom formatu - navodi se u saopštenju francuske strane.

Ističe se da je Le Drijan zapretio posledicama u slučaji bilo kakvog napada na teritorijalni integritet Ukrajine. Francuski ministar je siguran da će „u slučaju napada“ uslediti jedinstven odgovor Evropljana i njihovih saveznika u vidu sankcija velikih razmera.

Takođe se navodi da je francuski ministar rekao da postoji prostor za dijalog o bezbednosti, te da je Pariz spreman da da svoj doprinos.

On je istovremeno dodao da izbor takvog dijaloga zavisi od Rusije, ako za to ima „iskrenu volju“. Le Drijan je ocenio da se danas „razilaze reči i dela Rusije“.

Francuski ministar učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
Podsetimo, za sutra je najavljen i telefonski razgovor predsednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona.

(Sputnjik)

Pogledajte više