VIŠE OD 200.000 DOMOVA BEZ STRUJE: Smrtonosna oluja Junis za sobom ostavila haos (FOTO)

Tanjug 19. 02. 2022. u 14:02

VIŠE od 200.000 britanskih domaćinstava ni jutros nije dobilo struju, nakon što je oluja Junis juče izbacila više od milion domaćinstava sa elektrodistibutivne mreže, saopšteno je iz britanske elektrodistribucije.

Foto: Tanjug/AP

Žestoka atlantska oluja donela je u Veliku Britaniju rekordno snažne vetrove sa udarima i do 196 kilometara na sat.

Poginule su tri osobe i širom zemlje su izazvavani poremećaji, a najmanje još šest smrtnih slučajeva prijavljeno je u Irskoj, Belgiji i Holandiji, prenosi Rojters.

Britansko udruženje energetskih mreža saopštilo je da su do jutros u 07.30 sati radne ekipe vratile struju u domove 1,2 miliona korisnika, ali da je njih oko 226.000 i dalje bez struje, uglavnom u južnoj i istočnoj Engleskoj i u južnom Velsu.

- Taj broj stalno opada i inženjeri rade danonoćno na otklanjanju prekida isporuka električne energije - izjavio je za Bi-bi-si direktor za komunikacija ektrodistribucije Ros Iston.

Skoro milion domova ostalo je bez struje u novembru takođe nakon što je oluja pogodila severoistočnu Englesku i istočnu Škotsku, što je podstaklo vladu da naredi reviziju spremnosti komunalnih preduzeća.

Pogledajte više