ZAPAD HUŠKA UKRAJINU DA ZAUZME DONBAS: Zelenski veruje da je pozivanje Bajdena jak signal za deeskalaciju

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je Džozefa Bajdena da što pre poseti Ukrajinu, verujući da bi to bio jak signal za deeskalaciju tj. smirivanje situacije oko Ukrajine. Novinari bliski Beloj kući smatraju da je takva poseta malo verovatna.

Foto: Tanjug/AP Photo

Ruski Generalštab ocenjuje da Zapad huška Ukrajinu da primeni ratni scenario zauzimanja Donbasa a kasnije i Krima. Zapad nastavlja od Ukrajine da stvara neprijateljsku državu prema Rusiji, kako Putin kaže, "Antirusiju" na čijoj bi teritoriji bile razmeštene jedinice NATO-a, izjavio je zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije Stanislav Gadžimagamedov. Govoreći u Savetu federacije Rusije spomenuti general je objasnio da Zapad provocira Kijev na ratni scenario i šalje stalno nove količine oružja. Putinov portparol Dmitrij Medvedev je kazao u ponedeljak da na granici u Donbasu ukrajinska vojska prebacuje svoje jedinice što pogoršava situaciju.

Predstavnici samoproglašenih republika Donjecka i Luganska kažu da se ukrajinska vojska koncentriše u tri pravca – ka Donjecku, Gorlovki i južnom delu Donbasa.

U Kremlju su i juče ponovili da Rusija ne namerava da napadne Ukrajinu ali neće dopustiti ni da ukrajinska vojska napravi masakar u Donbasu. Predsednik Putin je u ponedeljak imao sastanak u Kremlju sa ministrima odbrane i spoljnih poslova Sergejom Šojguom i Sergejom Lavrovom.

O priznavanju samostalnosti Donjecke i Luganske samoproglašene republike u ponedeljak se raspravljalo u Dumi u Komitetu za odnose sa Savezom nezavisnih država tj. bivšim sovjetskim republikama. Predlog o priznavanju nezavisnosti Donjecke i Luganske republike dali su komunisti. O njemu će sada raspravljati i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Ako Ukrajina napadne Donbas Moskva će sigurno priznati samoproglašene republike tim više što tamo pola miliona građana ima ruske pasoše.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je Džozefa Bajdena da što pre poseti Ukrajinu verujući da bi to bio jak signal za deeskalaciju tj. smirivanje situacije oko Ukrajine. Novinari bliski Beloj kući smatraju da je takva poseta malo verovatna. Zelenski je od Bajdena tražio finansijsku pomoć i još modernije oružje.

Ukrajinski mediji objavili izjavu Džeka Salivana savetnika za bezbednost predsednika Bajdena koji je priznao da ne mogu tačno da kažu kada će Rusija napasti Ukrajinu.

- Mi objavljujemo podatke svojih obaveštajnih službi da bismo sprečili rat - kazao je Salivan.

Ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko posle intervjua koji je dao Bi-Bi-Siju morao je da se pravda pred vlastima u Kijevu. On tvrdi da su britanski novinari izvadili  iz konteksta njegove reči da je Ukrajina spremna na mnoge ustupke da bi sprečila rat, pa i da odustane od ulaska u NATO. Sada ambasador Pristajko objašnjava da  Ukrajina neće odustati od ulaska u NATO jer je to zapisano i u Ustavu.

Bogataši beže iz Ukrajine

Najbogatiji ljudi Ukrajine i njihove porodice avionima napuštaju zemlju, piše "Ukrajinska pravda". Na taj način se još više širi psihoza koju su stvorili najviši  američki političari u poslednja tri meseca tako što  su najavljivali datume kada će Putin poslati  svoju  armiju  da okupira Ukrajinu. Naravno, sve te najave su bile lažne sa ciljem da se demonizuje predsednik Rusije. Samo u nedelju iz Kijeva je poletelo ka   zapadnoj Evropi 20 čarter aviona.

"Ukrajinska  pravda" piše da su iz zemlje otišli bogataši Vasil Hmeljnicki, Andrej Stavnicer, Vadim Nesterenko, Vadim Solar i dr. Interesantno je da je najbogatiji čovek Ukrajine Rinat Ahmetov napustio Ukrajinu i odleteo u Cirih još 30. januara a u nedelju je  odleteo još jedan njegov avion sa njemu bliskim ljudima. Krajem januara Ukrajinu je napustio i drugi na rang-listi ukrajinskih bogataša Viktor Pinčuk inače zet bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme.

Šolc glumi mirotvorca

Novi kancelar Nemačke Olaf Šolc uživeo se u ulogu mirotvorca pa je u ponedeljak boravio u Kijevu. Pre dolaska on je pozvao Rusiju da povuče svoju vojsku, ali to nije kazao i za ukrajinske jedinice koje se nalaze na liniji razgraničenja u Donbasu. U Utorak će biti u Kremlju pa je interesantno šta će Putinu reći u četiri oka.

Šolc ponavlja sve što je pre njega govorio predsednik Francuske Makron.Pošto oni ne nude nikakve nove ideje od tih boravaka nema nikakve koristi.

Nova ruska koncepcija

Rusija  će dopuniti  svoju   spoljnopolitičku koncepciju  u  skladu  sa sadašnjom političkom situacijom u svetu, najavio je Putinov portparol  Dmitrij Peskov. Na  savetovanju stalnih članova Saveta bezbednosti  razgovaralo se o ključnim stavovima te nove    spoljnopolitičke koncepcije zemlje.

   Rusija ne veruje da će se lako postići dogovor o razoružanju među velesilama. Osim toga važna je ocena da evropski političari ne uspevaju da zadrže  samostalnost zbog velikog uticaja Vašingtona. Peskov se nada da će Evropejci početi da razmišljaju više od o zajedničkom domu jer evropske zemlje žive sa Rusijom bok uz bok.

Pogledajte više