PUTIN O ŠIRENJU NATO ALIJANSE NA ISTOK: "To je beskonačno i veoma opasno"

Novosti onlajn

14. 02. 2022. u 14:43

ŠIRENjE NATO-a na istok na račun postsovjetskih republika, uključujući Ukrajinu, je beskonačno i veoma opasno, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Foto: EPA

Putin je na početku razgovora rekao Lavrovu da Ministarstvo spoljnih poslova treba da iznese svoje stavove o odgovorima koje je Rusija dobila na predloge upućene američkim kolegama u Vašingtonu i kolegama iz Severnoatlantske alijanse u Briselu.

- Radi se o bezbednosnim pitanjima u Evropi i odgovorima na zabrinutost Rusije vezane za „beskonačno, po našem mišljenju, i veoma opasno širenje NATO-a na istok, sada već na račun bivših republika Sovjetskog Saveza, uključujući i Ukrajinu - objasnio je predsednik.

Foto: AP/Tanjug/Alexander Zemlianichenko

- Znam da je takva analiza urađena, radili ste i sa kolegama iz drugih resora i ministarstava i, naravno, voleo bih da čujem vašu analizu i vaše predloge u vezi sa reakcijom na odgovore dobijene iz Vašingtona i Brisela - dodao je šef države.

Lavrov je istakao da je reakcija Rusije na odgovore SAD i NATO-a o bezbednosnim garancijama formulisana i izložena na 10 stranica.

Negativni odgovori SAD

Šef ruske diplomatije rekao je da je odgovor SAD na ključne ruske predloge o bezbednosti negativan.

- Poslali su nam odgovore – odgovor SAD i odgovor Severnoatlantske alijanse. Pažljivo smo ih proučili zajedno sa našim kolegama u međuresorskom formatu. Pre svega nas zanima odgovor Sjedinjenih Američkih Država, jer svi shvataju ko igra glavnu ulogu u rešavanju ovih pitanja u zapadnom taboru - rekao je Lavrov.

On je objasnio da se odgovor Vašingtona na ruske predloge sastoji iz dva dela.

- Prvi deo odgovara na naša tri ključna problema koja smo označili: neširenje NATO-a, neraspoređivanje udarnog oružja koje nam preti i, uopšte, povratak vojne i vojnotehničke konfiguracije u Evropi na pozicije iz 1997. godine, kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO, u kome je prvi put u ovom formatu izražen zadatak obezbeđivanja nedeljivosti bezbednosti. Odgovor na ova pitanja je negativan. Naravno, ne možemo da budemo zadovoljni zbog toga - istakao je ministar.

Foto: EPA

- To ne što se tiče prvog dela američkog odgovora, koji nas ne zadovoljava. Drugi deo je, u izvesnoj meri, konstruktivan i predviđa prilično konkretne mere - dodao je Lavrov.

Moskva će nastaviti da traži konkretne odgovore

Kako je naveo, dobijeni odgovori na zahtev Rusije za tumačenje principa nedeljivosti bezbednosti nezadovoljavaju i Moskva će nastaviti da traži konkretan odgovor svake zemlje u njenom nacionalnom svojstvu. On je dodao da nijedna od zapadnih zemalja-primalaca nije odgovorila na poruku Rusije o tome kako nameravaju da ispunjavaju svoje obaveze o nedeljivosti bezbednosti u okviru OEBS-a.

- Uputio sam specijalnu poruku svim našim zapadnim kolegama, skrećući im pažnju da su obaveze o nedeljivosti bezbednosti mnogo složenije i kompleksnije nego što pokušavaju da zamisle, opravdavajući ulazak Ukrajine u NATO, istina, uveravajući u zagradi da zasada nije došlo do toga, da se neće dogoditi uskoro. Ali svi znamo kako takva uveravanja funkcionišu - ocenio je Lavrov.

- Dobio sam nezadovoljavajuće odgovore. Niko od mojih kolega ministara nije odgovorio na moju direktnu poruku. Dobili smo dva mala papira: jedan od Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a, drugi od Borelja, šefa diplomatije Evropske službe za spoljne poslove, u kojima se kaže: ‘Ne brinite, treba da nastavimo dijalog, glavno je da se obezbedi deeskalacija oko Ukrajine’ - objasnio je ruski ministar.

On je podsetio da prema sporazumima koje su potpisali lideri zemalja članica OEBS-a „nijedna država, nijedna grupa zemalja, nijedna organizacija ne može da dominira prostorom OEBS-a“. Prema njegovim rečima, NATO pokušava da učini tako da ta organizacija treba odredi razvoj situacije na evropskom kontinentu.

Foto: EPA

- Mislim da je to nepoštovanje norme koja je postavljena na najvišem nivou i po kojoj nijedna organizacija sebe ne može smatrati glavnom i dominantnom u evroatlantskom regionu - zaključio je ministar.

Lavrov je dodao i da je ruska inicijativa o bezbednosnim garancijama „potresla“ zapadne kolege.

Nastavak pregovora

Ministar je takođe predložio predsedniku Rusije da se nastave i jačaju pregovori o bezbednosnim garancijama sa SAD i NATO.

- Čini mi se da naše mogućnosti daleko od toga da su iscrpljene. One, naravno, ne bi trebalo da traju beskonačno, ali u ovoj fazi bih predložio da se one nastave i nadograđuju - konstatovao je Lavrov.

Ruski predsednik podržao je nastavak konsultacija sa Zapadom o pitanjima koja je ruska strana otvorila u oblasti bezbednosti.

Putin i Lavrov su se sastali kako bi razgovarali o odgovoru Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u na njihov odgovor na bezbednosne garancije. Putin će se u ponedeljak takođe sastati sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom i sa njim takođe razgovarati na istu temu.

Foto Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pogledajte više