"AGRESOR JE NATO": Francuska levica podržala Rusiju u situaciji oko Ukrajine

Novosti onlajn

12. 02. 2022. u 15:13

SJEDINjENE Američke Države izgubile su dominantnu poziciju na svetskoj sceni i sada pokušavaju da iskoriste situaciju oko Ukrajini u svoju korist, rekao je predsednički kandidat, lider stranke Nepokorna Francuska Žan-Lik Melanšon za televiziju „Frans 2“.

Foto Shutterstock

Na pitanje voditelja da li u situaciji kada „ruski predsednik Vladimir Putin okuplja vojsku oko Ukrajine smatra agresorom NATO ili Ruse“, Melanšon je odgovorio da je to „bez ikakve sumnje NATO“.

- Zašto? Zato što SAD nisu u stanju da održe svoju poziciju na međunarodnoj areni zbog opšteg slabljenja i odsustva aspekata koji bi omogućavali da pobedi u diskusiji. Situacija je takva da SAD, koje su dominirale svetskom scenom, više ne dominiraju. Nastupila je kriza geopolitičkog poretka. U aktuelnoj kriznoj situaciji SAD ne mogu da odluče koga da smatraju za glavnog protivnika – Kinu ili Rusiju. I šta na kraju rade? Žele da Ukrajina bude primljena u NATO. Nama, Francuzima, to uopšte nije važno - rekao je političar.

Takođe je konstatovao da Rusija premešta trupe po svojoj teritoriji, dok NATO pokušava to da spreči, uprkos međunarodnom pravnom poretku.

Kako je kazao, činjenica da je Alijansa rasporedila na teritoriji Poljske rakete i sisteme PVO čini da se Rusija oseća u opasnosti i da to doživljava kao agresiju.
U slučaju pobede na predstojećim izborima, Melanšon je obećao da će potpisati garancije o neraspoređivanju snaga NATO-a u Ukrajini.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

(Sputnjik)

Pogledajte više