MAĐARI REKLI "NE" NATO TRUPAMA: Budimpešta ne želi da primi dodatne jedinice zapadne alijanse

Novosti online

10. 02. 2022. u 13:17

MAĐARSKA neće prihvatiti dodatne NATO trupe na svojoj teritoriji, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Foto Tanjug

Iako su Sjedinjene Američke Države poslale dodatni kontingent vojnika u Poljsku i Rumuniju, dok je Nemačka povećala broj vojnika u Litvaniji, Sijarto ističe kako Mađarska neće dozvoliti dodatno gomilanje trupa na svojoj teritoriji u vezi sa eskalacijom situacije u Ukrajini.

- Ne, nismo pristali na to i nećemo pristati jer već imamo NATO trupe u državi. To je mađarska vojska i ona je u stanju da garantuje sigurnost zemlje. Zbog toga nam ne trebaju nikakve dodatne trupe u Mađarskoj - rekao Sijarto.

Između ostalog, mađarski šef diplomatije je rekao kako SAD, Evropska unija i Rusija moraju nastaviti razgovore kako bi se mirno rešila kriza u Ukrajini i oko nje.

Naglasio je kako trenutna kriza budi sećanja na Hladni rat i mnoge decenije u kojima su patili brojni narodi u Evropi.

- Ne želimo da se ta vremena vrate. Tražimo i pozivamo međunarodnu zajednicu da da sve od sebe kako bi se izbegao povratak u Hladni rat. Nažalost, iz istorije smo naučili kako u sukobu između Istoka i Zapada najviše ispaštaju države centralne Evrope. Mi ne želimo da budemo gubitnici - poručio je Sijarto za Juronjuz.

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pogledajte više