PUTINOV ŠAH MAT: Dok je Makron leteo prema Moskvi, MiG-31 sa hiperzvučnom raketom Kinžal stigao u Kalinjingrad! (VIDEO)

Novosti onlajn

08. 02. 2022. u 16:42

DOK francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da stiša najavu rata na istoku Evrope, Zapad je uplašio novi potez, za kojim kako tvrde razni analitičari, kremljolozi tvrde stoji Vladimir Putin.

Foto: AP Photo/Thibault Camus, Pool/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Naime, dok je Makron letelo ka Moskvi u rusku enklavu na Baltiku okruženu NATO članicama sleteo je kako se trvdi MIG-31K i to verzija koja nosi hiperzvučnu krstareću raketu.

Inače stanovništvo ove ruske enklave napravilo je snimak pre sletanja MIG-31K na kome se jasno ispod letelice vidi hiperzvučna raketa. MIG-31K sletelo je u avio bazu Čkalovska u ovoj enklavi u kojoj su smeštene značajne vojne efektive Rusije na Baltiku, što uključuje i balističke rakete tipa Iskander i PVO Sistem dugog dometa S-400.

Inače migovi -31, a posebno verzija sa hiperzvučnom krstarećom raketom do sada nisu bili nikad bazirani u ovoj ruskoj enklavi. Ovo je prvi put od kada je počelo gomilanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i u Belorusiji, gde počinju vojni manevri.

Inače ovo je više uznemirilo Zapad od Ukrajine, kao tvrde neki, jer sa ovom raketom Rusija ima po kontrolom kompletu zapadnu Evropu sve do granice Francuske i Španije, kao i južni deo Mediterana.

Kinžal

Kh-47M2 kinzhal (bodež) je ruska balistička raketa. Domet rakete je više od 2000 km, dostiže brzinu iznad 10 Maha i može da izvodi manevre izbegavanja u svim fazama leta.

Može biti naoružan konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, a može biti lansirana iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Balistička raketa Kh-47M2 Kinzhal je najnovije rusko oružje, za koje neki analitičari kažu da je avionska verzija balističke rakete Iskander.

(Kurir)

Pogledajte više