KAMIONDŽIJE - BEZ PARA! Uoči najavljenog vrelog vikenda u hladnoj Kanadi gde građani demonstriraju protiv zabrana

V. N.

06. 02. 2022. u 06:30

U IŠČEKIVANjU novih masovnih okupljanja građana i kamiondžija u Otavi, Alberti, Torontu u hladnoj Kanadi je postalo vrelo.

Foto Tanjug

Premijer Ontarija Dag Ford pozvao je demonstrante da prekinu "okupaciju" Otave, dok je policija premestila 150 policajaca u delove glavnog grada koji su najviše pogođeni višednevnim protestima zbog obavezne vakcinacije protiv kovida 19.

Šef policije Otave Piter Sloli nije mogao da prognozira kada će se protesti završiti, rekavši da policija očekuje da će oni biti jači tokom vikenda, i u Torontu i Kvebek Sitiju, preneo je AP.

- To više nije protest. To je postala okupacija - rekao je Ford. - Vreme je da se ovo završi - dodao je!

Foto Privatna arhiva

Uprkos tome što je u početku odbijala da popusti pod pritiskom kanadskog premijera Džastina Trudoa i njegovih saveznika, aplikacija GoFundMe je u petak kasno uveče objavila da je odlučila da ne isplaćuje više novca "Konvoju slobode" i njegovim okupljenim pristalicama. Korisnici će sada morati da zatraže povraćaj svoje donacije ili rizikuju mogućnost da je kompanija preusmeri na "odobrenu" dobrotvornu organizaciju.

Kamiondžije preko njihovog glasila "Rebel njuz" optužuju aplikaciju GoFundMe da je odlučila da im ukrade - otprilike 9 miliona kanadskih dolara, koji je trebalo da se iskoriste za plaćanje troškova poput gasa, hrane i drugih potrepština za kamiondžije i da umesto toga podele taj novac dobrotvornim organizacijama po izboru kompanije.

Zašto se kompanija opredelila za ovu politiku, umesto da uvede automatski povraćaj novca za donatore, nije jasno. Ali, kako su se u "Pobunjeniku" našalili: "Kakvi neočekivani prihodi" su se pojavili za 'Životi crnaca su važni', 'Grinpis' i 'Planirano roditeljstvo'".

Organizacija GoFundMe opet navodi da se prikupljanje sredstava za kamiondžije krši "Termin 8" klauzule o uslovima korišćenja, objašnjavajući da često sarađuju sa lokalnim vlastima kako bi "uverili u činjenice na terenu".

Odluka je doneta kako bi se osiguralo da GoFundMe "ostane platforma od poverenja".

Inače, platforma se "proslavila" nakon 6. januara prošle godine posle upada demontranata u Belu kuću kada su prikupljali novac za nalaženje krivaca. Preko ove platforme nagrađeni su mnogi studenti i građani koji su denuncirali svoje prijatelje, čak i roditelje, da su "rušili Ameriku" u Trampovom pohodu na Belu kuću.

Foto Privatna arhiva

PROTEST, INVAZIJA ILI OKUPACIJA?

MNOGI se žale da je policija učinila malo i to nazivaju okupacijom. "Da smo znali da će se to (protest) preliti u kvartove, rasporedili bismo više resursa u te delove (grada) - rekao je zamenik šefa policije Stiv Bel u Otavi.

- Slušali smo našu zajednicu. Uznemireni su, uplašeni - naglasio je on. Policija procenjuje da je do petka bilo oko 250 kamiondžija, ali Bel je rekao da očekuju još 300 do 400 kamiona ovog vikenda i više od 1.000 demonstranata. Demonstranti su rekli da neće otići dok sva kovid ograničenja ne budu ukinuta.

Pogledajte više