PREMINUO KRALJ MIDAS: Meksički tajkun stekao milijarde rudareći zlato i srebro

D. D. S. 04. 02. 2022. u 13:52

MILIJARDER Alberto Bajeres, meksički tajkun u rudarstvu zlata i srebra, preminuo je u 90. godini. Uzrok smrti još nije otkriven. Bajeres je zaradio bogatstvo u nizu industrija, ali je počeo u rudarstvu zlata i srebra zajedno sa ocem, što mu je donelo nadimak meksičkog "kralja Midasa". Prošle godine porodica Bajeres bila je četvrta najbogatija u Meksiku i 255. u svetu.

Foto: EPA

Bio je osnivač rudarske kompanije Industrias Penjoles, globalnog lidera u oblasti srebra proizvodnje, i posedovao je rudnik srebra Fresnilo i najveća nalazišta zlata u Meksiku. Vrednost bogatstva procenjena mu je na 8,6 milijardi dolara neto u 2022. godini.

Bio je vlasnik brojnih firmi u različitim sektorima od osiguranja do maloprodaje pod okriljem Grupo BAL. Takođe je bio poznat i kao istaknuti pristalica umetnosti i obrazovanja.

Bio je i ključni sponzor na mnogim drugim prestižnim univerzitetima u Meksiku, gde kažu da je transformisao svaki sektor koji je dotakao. Bajeres se prošlog proleća povukao iz Grupo Bal i predao posao sinu Aleksandru.

Pogledajte više