LITVANIJA ŽELI STALAN NATO KONTINGENT U ZEMLJI: SAD nastavljaju da povećavaju vojno prisustvo u Evropi

Novosti onlajn

03. 02. 2022. u 14:24

DELEGACIJA litvanskih poslanika namerava da se obrati američkom Kongresu sa zahtevima za raspoređivanje stalnog vojnog kontingenta u Litvaniji i povećanje sredstava za vojnu pomoć baltičkim zemljama.

Foto: pixabay

U Vašingtonu se trenutno nalazi grupa poslanika Litvanije, koja planira da se sastane sa Kongresom SAD i iznese niz zahteva, uključujući stalno raspoređivanje američkih trupa u Litvaniji i povećanje finansiranja za program vojne pomoći za baltičke zemlje, po kome Litvanija, Letonija i Estonija dobijaju 150 miliona dolara godišnje.

- Za nas su apsolutni prioritet američke trupe na stalnoj osnovi... To je samo crvena linija, vrlo jasna poruka Rusima - citira Forin Polisi predsednicu Komiteta za spoljne poslove litvanskog Seimasa.

NATO je prošle nedelje saopštio da jača svoje prisustvo u istočnoj Evropi u vezi sa situacijom oko Ukrajine, a takođe dovodi snage u stanje pripravnosti. Konkretno, kako je objašnjeno u alijansi, Danska šalje fregatu u Baltičko more i planira da pošalje četiri lovca F-16 kao podršku misiji NATO za zaštitu vazdušnog prostora u Litvaniji. SAD su takođe saopštile da razmatraju povećanje svog vojnog prisustva na istočnom krilu alijanse.

Kijev i zapadne države nedavno su izrazile zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih akcija“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Moskva je u više navrata demantovala takve optužbe, rekavši da nikome ne preti i da nema nameru da nikoga napada, a tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se više NATO vojne opreme postavi u blizini ruskih granica.
BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pogledajte više