FBI POZVAO AMERIČKE SPORTISTE NA OPREZ U PEKINGU: Ne nosite mobilne telefone na Olimpijske igre

Novosti online 03. 02. 2022. u 10:59

FBI je preporučio američkim olimpijskim sportistima da u Peking ne nose svoje mobilne telefone i da umesto toga ponesu telefone sa SIM karticama ograničenog trajanja, navodeći mogućnost "zlonamernih kibernetičkih aktivnosti".

Foto: Printscreen/Jutjub/ABC njuz

Iako nema podataka o bilo kakvim specifičnim kibernetičkim pretnjama na Olimpijskim igrama, FBI je dodao da je važno da sportisti na igrama budu budni i pažljivi u mrežnim i digitalnim okruženjima.

Upozorenje dolazi usred sve veće zabrinutosti američkih službenika zaduženih za nacionalnu sigurnost zbog kineske špijunaže i krađe intelektualnog vlasništva.

Oni su upozorili da je Kina stvorila naprednu državu tehno-nadzora unutar svojih granica, prekrivenu kamerama, prepoznavanjem lica i drugim tehnologijama.

Protivobaveštajna služba dugo upozorava da se američki državni i lokalni službenici, kao i članovi poslovnih i akademskih krugova, koji putuju u Kinu, suočavaju sa rizikom hakovanja njihovih ličnih uređaja. FBI rutinski organizuje takozvane odbrambene brifinge Amerikancima za koje smatra da su u opasnosti da postanu žrtve pokušaja kineske špijunaže.

FBI trenutno ima otvorenih više od 2.000 protivobaveštajnih istraga o navodnim naporima Pekinga da ukrade američke informacije o tehnologiji, prema direktoru FBI.

Pogledajte više