FRANCUSKA POČELA SA UKIDANJEM MERA: Nema više maski na otvorenom i ograničenja okupljanja

G. ČVOROVIĆ

02. 02. 2022. u 10:52

FRANCUSKA od danas primenjuje prvu fazu popuštanja mera protiv kovida 19. Druga stupa na snagu 16. februara.

Foto. AP

Počev od srede, prestaje da važe obaveza maksimalnog broja publike na stadionima, u halama, na koncertima ili sportskim događajima. Vlasti ističu da je za kontrolu pandemije sada dovoljna i vakcinalna propusnica.

Okupljeni na ovim manifestacijama imaće obavezu da i dalje nose maske, ali se one od danas ukidaju kao obavezni rekvizit na otvorenom prostoru. Građani će morati da ih stavljaju preko lica još i u centralnim delovima najvećih gradova, tamo gde je koncentracija stanovništva značajna. U zatvorenim prostorima i dalje su obavezne.

Rad od kuće više nije obavezan, ali je preporučen, a firmama je ostavljeno da same organizuju program rada. Tokom pandemije razvile su se dve opozitne vrste zaposlenih, jedni koji jedva čekaju da se vrate u kancelarije, jer kod kuće nemaju uslova za rad i ističu važnost rada u kolektivu, i drugi, kojima se dopadaju samoća, prednosti boravka u kući i ušteda vremena provedenog u gradskom saobraćaju.

Sledeća faza popuštanja stupa na snagu 16. februara. Tada će, konačno, ponovo biti otvorene diksoteke, koje su pretrpele najveće restrikcije do sada, imajući u vidu da se istovremenim stajanjem, igranjem i konzumiranjem, s nezaštićenem licem, ljudi izlažu najvećem riziku od kovida.

Takođe od 16. februara, biće dozvoljeno da se jedu kokice, gricka i piju sokovi i voda u bioskopima, a istovremeno će ponovo biti otvoreni i vagon-restorani u vozovima. Biće dozvoljeno i konzumiranje pića za šankom u barovima i restoranima, a dozvoliće se i održavanje koncerata s publikom koja stoji. Odobreni su ponovo i kokteli u preduzećima, povodom različitih svečanosti.

Portparol Vlade Gabrijel Atal je u utorak najavio da će do kraja sledeće sedmice biti saopšten i olakšani protokol za škole, koji će se pre svega odnositi na izmene u obaveznom nošenju maski u školskom dvorištu, izolaciju slučajeva kontakta i broja testova koji moraju da se izvrše. Kada se u razredu pojavi slučaj kovida, đaci su danas obavezni da urade tri sukcesivna testa, čim saznaju, drugog i četvrtog dana.

Nove mere stupaju na snagu zbog toga što trenutni talas pandemije konačno počinje lagano da opada. Izračunato je da je pik bio 24. januara. Ipak, oprez i dalje vlada, zbog još zaraznije podvarijante omikrona nazvane BA.2.

BONUS VIDEO:

OVDE SE VODI BORBA ZA ŽIVOTE: Crvena zona kovid bolnice u Kruševcu

Pogledajte više