UOČENE UKRAJINSKE SNAGE NA KONTAKT LINIJI U DONBASU: Priprema se i informativna kampanja protiv Rusije

Novosti onlajn

31. 01. 2022. u 13:28

NARODNA milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike uočila je oklopna vozila ukrajinskih snaga u blizini sela Novotoškovsko u Donbasu koje je pod kontrolom Kijeva, saopštila je pres-služba milicije.

Foto: Printscreen

- U zoni odgovornosti 57. brigade (ukrajinskih snaga) zabeleženo je raspoređivanje tri borbena oklopna vozila i jednog oklopnog transportera MT-LB u stambenom delu naselja Novotoškivsko (blizu kontakt linije) - rekao je predstavnik pres-službe.

Informativna kampanja protiv Rusije i Donbasa

Ukrajinske i zapadne obaveštajne službe pripremaju informativnu kampanju protiv Ruske Federacije i samoproglašenih republika Donbasa, izjavio je načelnik uprave Narodne milicije LNR Jan Leščenko.

Foto: Ukrainian Police Press Office via AP

- Naši obaveštajci uspeli su da dobiju pouzdane informacije o tome da ukrajinske specijalne službe uz podršku zapadnih specijalnih službi pokreću specijalnu informativnu kampanju pod kodnim nazivom ‘Krašing svord’ - rekao je Leščenko.
On je objasnio da je svrha ove kampanje „obmanjivanje svetske zajednice“ i optuživanje LNR, DNR i Ruske Federacije za „agresiju na Kijev“.

- Snage za psihološke operacije Ukrajine imaju zadatak da poseju paniku među stanovništvom i braniocima narodnih republika - konstatovao je Leščenko.
Leščenko je dodao da Kijev priprema iscenirane priče koje govore o početku borbenih dejstava sa samoproglašenim republikama Donbasa uz učešće ruske vojske.

- U prvoj fazi informativne kampanje, sa početkom agresije Oružanih snaga Ukrajine, planirano je da se na televiziji emituju unapred pripremljeni montirani video-snimci o navodnom početku borbenih dejstava protiv Ukrajine od strane narodnih republika i Ruske Federacije - objasnio je predstavnik luganske milicije.

U drugoj fazi kampanje mediji će prikazivati „uspeh ukrajinske vojske u odbijanju izmišljene agresije“ i priče o ofanzivi na neprijateljske položaje, dodao je on.

„Prema planu, međunarodna zajednica i stanovništvo Ukrajine moraće da se uvere u zakonitost delovanja Oružanih snaga Ukrajine koje navodno oslobađaju Donbas od terorista. Pogibija civila u narodnim republikama biće predstavljena kao uništavanje terorista“, objasnio je Leščenko.

Dalje mediji planiraju da emituju filmove o „užasima rata“ sa porukom da regioni jugoistoka moraju biti „oslobođeni od ruskog ugnjetavanja“, zaključio je on.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Foto: EPA

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja.

Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnim dejstvima“, tvrdeći da nikome ne preti, a da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao izgovor za raspoređivanje sve više vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica.
 

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pogledajte više