AMERIKA PRETI PLANETI: Ko neće sankcije – neka ne kupuje rusko oružje! Da li se Rusi vraćaju na Kubu? (VIDEO)

Novosti online 28. 01. 2022. u 00:48 >> 02:49

AMERIČKA administracija poziva svoje međunarodne partnere da odustanu od novih kupovina ruskog oružja ako ne žele da potpadnu pod sankcije Vašingtona, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Foto Tanjug/AP

- Bilo da govorimo o Indiji ili nekoj drugoj zemlji, pozivamo sve zemlje da izbegavaju nove velike kupovine ruskih sistema naoružanja - upozorio je portparol.

Prajs je naveo da je američka administracija u kontaktu sa vlastima Indije o mogućnostima uvođenja sankcija u vezi sa isporukama ruskih PVO sistema S-400 toj zemlji.

- Što se tiče kupovine tog ruskog oružja, kao što sam i ranije govorio, još uvek nismo doneli neku odluku. Nastavljamo diskusiju sa indijskom vladom, uzimajući u obzir rizik od mogućih sankcija - konstatovao je portparol.

Brzo ćemo reagovati u slučaju ruskog vojnog prisustva na Kubi

Istovremeno, Prajs je upozorio da će Vašington brzo odgovoriti na potencijalno vojno prisustvo Rusije na Kubi ukoliko primeti pomake u tom pravcu.

Novinari su tokom brifinga zamolili portparola da prokomentariše potencijalne aktivnosti Amerike u slučaju hipotetičkog razmeštanja ruskog oružja u Latinskoj Americi.

- Ako zaista budemo videli napredak u tom pravcu, naš odgovor će biti brz i odlučan - prokomentarisao je Prajs „mogućnost ruskog vojnog prisustva“ na Kubi kao odgovor na širenje vojnog prisustva zapadnih zemalja.

Foto Tanjug/AP

Kako kaže, SAD takve ideje za sada smatraju „praznim pretnjama“.

-To sada spada u kategoriju praznih pretnji, stoga ne nameravam da razmatram hipotetičke pretpostavke. Ali, opet, ukoliko vidimo da se tako nešto materijalizuje, reagovaćemo odlučno - zaključio je Prajs.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Rusija razmišlja o svojoj bezbednosti u trenutnoj situaciji, ali da po pitanju mogućeg razmeštanja ruske vojne infrastrukture na Kubi i u Venecueli ne sme da zaboravi da je reč o suverenim zemljama.

Prethodno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao da ne isključuje mogućnost da bi u slučaju neuspeha pregovora sa Zapadom o bezbednosnim garancijama mogle biti preduzete mere poput razmeštanja ruske vojne infrastrukture na Kubi i u Venecueli. Sa svoje strane, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je istakao da će Sjedinjene Američke Države dati odlučan odgovor ako Rusija rasporedi svoje trupe u Latinskoj Americi.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pogledajte više