UKRAJINCI NAPALI LUGANSKU REPUBLIKU! Artiljerijskom paljbom zasuli položaje Narodne milicije, ima žrtava

Novosti online/Đ. M.

27. 01. 2022. u 21:56

BORAC Narodne milicije Luganske Narodne Republike poginuo je danas tokom artiljerijskog napada ukrajinske vojske, prvom posle desetodnevnog prekida vatre, saopštio je oficir pres službe LNR Aleksandar Mazejkin.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njegovim rečima, sa položaja 30. brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Troickoje, koje je pod kontrolom Kijeva, otvorena je vatra iz artiljerijskih oruđa i teških mitraljeza po selu Veselogorovka. 

- Da bi zaštitili civilno stanovništvo i izbegli nove gubitke u redovima Narodne milicije, naše trupe su bile prinuđene da otvore vatru - rekao je Mazejkin.

On je podsetio da od 17. januara do danas Oružane snage Ukrajine nisu kršile primirje. 

Od leta 2020. u Donbasu je na snazi prekid vatre, koji podrazumeva potpunu zabranu pucanja, stacioniranja oružja u blizini naseljenih mesta, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih operacija.

Naredbe o prekidu vatre treba da budu na snazi dok se sukob ne reši u potpunosti, ali se često dešavaju incidenti poput današnjeg.

Istovremeno, Kijev je koncentrisao polovinu svojih trupa ka Donbasu. Tenzije u regionu podstiču SAD i druge zemlje NATO-a, koje snabdevaju Ukrajinu oružjem i vojnim instruktorima.

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pogledajte više