UHAPSILI PREDSEDNIKA: Pobunjeni vojnici lišili slobode Roha Kabora, lidera Burkine Faso

D. D. S. 24. 01. 2022. u 12:21

POBUNjENI vojnici uhapsili su Roha Kabora, predsednika zapadnoafričke države Burkine Faso. Hapšenje je usledio posle pucnjave koja se u nedelju uveče čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu. Demonstranti su juče podržali pobunjenike i opljačkali sedište Kaboreove političke partije.

Foto Tanjug/AP

Vlada je juče demantovala glasine da je puč u toku, iako se satima čula pucnjava iz nekoliko vojnih kampova iz kojih su pobunjeni vojnici zahtevali veću podršku u borbi protiv islamističkih militanata čije nasilje je u porastu. Građani koji žive u blizini predsedničke rezidencije prijavili su noćas i jaku pucnjavu, a kako prenosi agencija Rojters, jutros se videlo i nekoliko oklopnih vozila iz predsedničke flote, izrešetanih mecima, od kojih jedno poprskano krvlju. Vlada je uvela policijski čas od 20.00 časova do 5.30 časova ujutro i zatvorila škole na dva dana.

U Burkini Faso nezadovoljstvo je poraslo poslednjih meseci zbog ubistava civila i vojnika od strane militanata, od kojih su neki povezani sa Islamskom državom i Al Kaidom.

Pogledajte više