LAVROV I BLINKEN ZAVRŠILI SASTANAK: Od 15 časova će davati odvojene izjave za medije

Novosti onlajn

21. 01. 2022. u 13:16

SASTANAK ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Ženevi je završen posle sat i po vremena razgovora.

Foto AP

Šef ruske diplomatije rekao je na početku sastanka da se nada da će susret sa američkim državnim sekretarom doprineti da Amerika pripremi odgovor na ruske predloge o bezbednosnim garancijama.

- Od sastanka sa Blinkenom ne očekujemo neki veći prodor, ali očekujemo odgovore - rekao je ruski ministar i zahvalio američkom kolegi na inicijativi da se sastanu u Ženevi.

Lavrov je dodao i da se nada da se američka strana pozabavila suštinom ruskih predloga.

- Sinoć i danas smo prošli ogroman materijal koji je pripremio Stejt department, a koji se tiče onoga što oni zovu 'ruskom dezinformacijom'. Sa interesovanjem sam se upoznao sa tim materijalima, nadam se da neko u Stejt departmentu nije bio zauzet time i da se usredsredio na suštinu predloga koje smo predali - rekao je ruski ministar.

Blinken je sa svoje strane rekao da je Amerika opredeljena da rešava probleme s Rusijom mirnim putem.

- U pravu ste, ne očekujemo da nesuglasice danas ovde budu rešene, ali se nadam i očekujem da ćemo moći da vidimo da li je dijalog i dalje otvoren, kao i diplomatija. Opredeljeni smo da probleme rešavamo na taj način, mirnim putem. Ali, u slučaju eskalacije situacije, snažno ćemo odgovoriti - rekao je američki zvaničnik.

Oko 15 sati po srednjoevropskom vremenu predviđeno je da ministri održe odvojene konferencije za medije.

Ovo je bio treći susret Lavrova i Blinkena, možda i najvažniji, imajući u vidu da se vode pregovori o zahtevu Rusije za garancije bezbednosti da se NATO neće dalje širiti na Istok, kao i u svetlu narastajućih tenzija oko Ukrajine.

Sastanak je održan u hotelu „Prezident“, u sali gde su 2016. održani razgovori Lavrova i tadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija.

Oko hotela su pojačane mere bezbednosti, a novinari su prošli rigoroznu kontrolu na ulazu.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

( Sputnjik )


 

Pogledajte više