DA LI ĆE EU ZABRANITI RUDARENJE BITKOINA? Sudar visokog profita i borbe protiv klimatskih promena

Novosti onlajn

19. 01. 2022. u 19:29

NAJVEĆI finansijski regulatori Evropske unije ažurirali su poziv za zabranu za ključne oblike rudarenja bitkoina, upozoravajući na povećanje udela obnovljive energije posvećene rudarenju kriptovaluta.

FOTO: EPA

Erik Tidien, potpredsednik Evropske uprave za vrednosne papire i tržišta, rekao je za „Fajnenšel tajms“ da je rudarenje bitkoina postalo nacionalni problem u njegovoj rodnoj Švedskoj i da kriptovalute predstavljaju rizik za postizanje ciljeva Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Evropski regulatori su rekli da postoje dva modela: jedan je Proof of work (Dokaz rada) koji je manje energetski intenzivan, a drugi je Proof of stake (Dokaz udela) - model za smanjenje ogromne količine električne energije koja se koristi u sektoru.
Bitkoin i eter, dve najjače kriptovalute po obimu, oslanjaju se na model Dokaz rada, zahtevajući od svih učesnika u digitalnoj knjizi blokčejn da potvrde transakcije. Rudari koji koriste ogroman centar podataka pun brzih kompjutera za rešavanje složenih zagonetki nagrađeni su snimanjem transakcija s tek iskovanim novčićima. Ovo zahteva mnogo više energije od modela Dokaz udela, koji ima mnogo manje strana koje odobravaju transakciju.

- Rešenje je da se zabrani model Dokaz rada. Dokaz energetskog profila udela je znatno niži“, rekao je Tidien, koji je i sekretar Uprave za finansijske usluge Švedske i predsedavajući za održive finansije međunarodne organizacije „Iosko“.

Prema sajtu Blockchain.com, rudarenje je postalo vrlo profitabilan i konkurentan posao sa rekordnom računarskom snagom posvećenom procesima. Kina je zabranila ovaj proces u maju, ali su aktivnosti rasprostranjene širom sveta, a sada postoji nekoliko kompanija koje su na berzi fokusirane na ovu praksu, poput kanadske „Hut 8“.

Pogledajte više