AUSTRALIJSKOM PREMIJERU SKOTU MORISONU PAO REJTING: Birači nezadovoljni postupanjem u pandemiji

D. D. S. 18. 01. 2022. u 14:16

REJTING australijskog premijera Skota Morisona pao je pošto je njegovo postupanje sa izbijanjem koronavirusa izazvano omikron sojem izazvalo negativnu reakciju, stavljajući opozicione laburiste na vodeću poziciju, nedugo uoči saveznih izbora.

Foto: Tanjug/AP

Australijski birači gube poverenje u Morisona i njegovu koalicionu vladu Liberalno-nacionalne partije po pitanju ekonomije, poslova, zdravlja i odgovora na brzi talas omikrona, prema anketi koju je sprovela istraživačka kompanija Rizolv stratidžik.

Kako prenosi agencija Rojters, anketa sa 1.607 birača sprovedena je od 11. do 15. januara, pre nego što je australijski sud potvrdio odluku vlade da ukine vizu Novaku Đokoviću uoči Australijan opena. Morison je uvek imao veliku prednost u odnosu na rivala, lidera laburista Entonija Albanezea, ali je izgubio dvocifrenu prednost koju je imao pre samo dva meseca.

Laburisti su povećali svoje primarne glasove na 35 procenata sa 32 odsto od novembra, dok je vladajuća koalicija pala za pet poena na 34 procenta. Morison, koji mora da raspiše izbore pre maja, trpi kritike zbog postupanja sa epidemijom omikrona koja je pogurala dnevno inficirane na rekordne nivoe, povećavajući stopu hospitalizacije i opterećujući zdravstvene sisteme.

Umesto da ponovo uvede ograničenja početkom ovog meseca, on je rekao da Australija mora da "pregura" talas omikrona i popustio pravila izolacije za bliske kontakte u pokušaju da ublaži pritisak na preduzeća koja se suočavaju sa nedostatkom osoblja.

Pogledajte više