EU JOŠ 2018. SPREMALA VAKCINALNE PASOŠE?! Kako je EK još pre četiri godine radila na zdravstvenim sertifikatima

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

16. 01. 2022. u 08:00

EU je spremala famozni vakcinalni pasoš još 2018, u vreme kada u javnosti nije bilo ni pomisli o aktuelnoj pandemiji virusa korona?! Ta tema pokrenuta je ponovo ovih dana u Francuskoj u trenutku kada se vlasti u ovoj zemlji spremaju da sanitarnu propusnicu preimenuju, dok planetom hara omikron soj korone, upravo, u vakcinalnu. Pristalice teorije zavera, ali i ne samo oni, smatraju da je sve to već još ranije zakuvano u briselskoj kuhinji.

Foto: Tanjug

Istina, Evropska komisija je još 2018. započela uvođenje vakcinalnog pasoša. Tome svedoče i PDF dokumenta. Naravno, u to vreme nije se pominjao kovid 19, koji nije ni postojao, već, uglavnom, rubeole, ali je princip sličan. Namera je bila da se utvrdi jedinstveni evropski dokument za cepljenje.

Pripremljena je, pre tri godine, i mapa puta za izradu ovog dokumenta. U Briselu ističu da ih je na to podstakao povratak, u nekim zemljama, epidemije rubeola, koje mogu da budu veoma opasne po zdravlje.

- Projekat evropske vakcinalne legitimacije započet je pre kovida. Cilj je bio da bi se sprovela preporuka Evropskog saveta, usvojena u decembru 2018, u vezi s ojačanom saradnjom protiv bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom - ističu u Briselu.

Mapom puta utvrđena je između ostalog borba protiv dezinformacija i pomoć članicama u odgovoru na ustručavanje građana prema vakcinama. Na spisku bolesti su dečja paraliza, difterija, zauške, meningitis, rubeole, tetanus... Kovida, naravno, nema, ali je zanimljiva podudarnost da se u pripremu vakcinalnog pasoša krene 2019. da bi 2022. stupio na snagu!

To je mnogima bila potvrda da je sve oko korone već unapred bilo "predviđeno i pripremljeno". Oni koji, s druge strane, ističu da se radi samo o ujdurmi komplotista, naglašavaju da je cilj bila harmonizacija vakcinalnog protokola EU i olakšavanja nastanjivanja u drugim članicama. Navode, takođe, da nikada nije bilo predviđeno da taj dokument bude obavezan.

Arhiva

U međuvremenu, u Briselu je, tokom pandemije, utvrđen zajednički "sanitarni sertifikat" za kovid s jedinstvenim normama za celu EU, koji sada u nekom državama, poput Francuske, prerasta u "vakcinalni sertifikat". Upravo ovaj dokument omogućuje delom ono o čemu se raspravljalo 2018, da vakcinisane osobe nesmetano putuju po celoj EU.

U septembru 2019, Evropska komisija je na samitu organizovanom s SZO utvrdila program akcija za vakcinisanje i harmonizaciju nacionalnih strategija. Cilj je bio i da se spreči kruženje lažnih informacija u vezi s cepljenjem. Kovida još nije bilo.

DOLAZI NAM ENDEMSKA FAZA

BOLEST prelazi u endemsku fazu, vakcinacija će ubuduće biti neophodna samo za najugroženije, a paralelna pojava gripa i kovida ne znači nužno katastrofu.

Ovo je, u najkraćem, zaključak velike analize kovida 19 posle dve godine pandemije Džejmsa Galagera, novinara Bi-Bi-Sija, specijalizovanog za zdravstvene i naučne teme.

SIMULACIJA PANDEMIJE

NA pripremu vakcinalnog pasoša još od 2018. godine ukazao je ovih dana i poznati francuski političar Filip de Vilije, koji je dugi niz godina bio evropski poslanik, a sada u predsedničkoj kampanji podržava Erika Zemura. On podseća i na "simulaciju pandemije korona virusa" u oktobru 2019. u Njujorku na kojoj su učestvovale "Big farma, Big data i Big finansija". Dodaje i da ne misli da su oni izmislili virus "jer nije pristalica teorija zavera", ali smatra da su sve ovo dočekali kao dobru priliku. Njegov stav je da je dan posle pandemije planiran za stvaranje novog čovečanstva, pod vlašću veštačke inteligencije.

Pogledajte više