ZAPAD BI SADA DA PREPRODAJE RUSKI GAS: Dok napadaju i blokiraju "Severni tok 2", "evrobirokrate" traže dodatne isporuke

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

15. 01. 2022. u 21:56

OPTUŽBE koje se sada mogu čuti od evropskih činovnika da je "Gasprom" kriv za gasnu krizu na Starom kontinentu graniče sa zdravim razumom. Rukovodstvo ruskog gasnog giganta je pred Novu godinu brojkama dokazalo da je evropskim kompanijama isporučeno znatno više gasa nego što je bilo dogovoreno ugovorima, a krajem decembra su smanjene isporuke zbog toga što su neki u Nemačkoj počeli da švercuju i taj isti gas i prodavali su ga mnogostruko skuplje.

Foto TASS

O tome je govorio i predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare. Ali njega kao da nisu hteli da čuju. Pod pritiskom Amerike ne dozvoljava se početak rada "Severnog toka-2", već tvrde da dozvola može doći početkom maja.

Zbog političkog inaćenja trpe potrošači. Ali političare kao da to ne zanima, jer im je bitno da se ne svađaju sa moćnim Amerikancima koji malo-malo pa progovore o nekim novim sankcijama koje uzgred rečeno Ruse više uopšte ne plaše.

U situaciji kakva je sada na energetskom tržištu optuživati Rusiju da je kriva za to što Evropa nema dovoljno gasa i što su skladišta prazna zaista je suludo. Sa pravom se nameće pitanje - zašto Nemci zbog energetske krize ne izdaju dozvolu za rad "Severnog toka 2" koji je napravljen uz poštovanje najstrožih ekoloških normi.

Evropski činovnici se boje da kažu da glavni krivac sedi u Vašingtonu. Amerikanci tobože štite ukrajinske interese. U Vašingtonu stalno ponavljaju da ne žele da dozvole da ukrajinski gasovod presuši, jer on Kijevu godišnje donosi na naplatu tranzita od dve do tri milijarde dolara.

Amerikanci su zapravo kaznili Evropu a ne Rusiju, jer je "Gasprom" zbog poskupljenja plavog goriva minule godine imao neplaniranu visoku zaradu. Desetine milijardi ekstraprofita legle su na račun zbog američkog ratovanja protiv "Severnog toka 2". To što je cena gasa dostigla rekordnu visinu, čak dve hiljade dolara za hiljadu kubika, zaslužni su najviše Amerikanci, koji su krivi za havarije na velikim nalazištima gasa u Norveškoj.

Naravno da bi Rusi mogli da napune evropska skladišta gasom, ali za to treba da proradi novosagrađeni "Tok 2". Gasni analitičari kažu da će sadašnja situacija ostati celu prvu polovinu godine, osim ako ne dođe do drastičnog poboljšanja vremena.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izrazio je čuđenje da "Gasprom" napada Fatih Birol, rukovodilac Međunarodne agencije za energetiku. Naravno da Fatih Birol odlično zna da je "Gasprom" ispunio sve svoje obaveze pred partnerima. Ali očigledno on ne želi da se zameri Amerikancima, pa kritikuje što "Gasprom" nije povećao isporuku gasa Evropi za trećinu.

DOSTAVILI ENERGENATA VIŠE NEGO IKAD

"GASPROM" je 2021. dostavio Nemačkoj 50 milijardi kubika gasa, što je deset odsto više od 2020. Povećao je isporuke gasa Italiji, Turskoj, Srbiji, Finskoj i još nekim zemljama.Cena gasa po dugoročnim ugovorima je mnogo niža od one na tržištu. Treba znati i to da "Gaspromova" skladišta u Evropi nisu prazna i mogu se zadovoljiti dodatna traženja.

Pogledajte više