NATO SPREMAN ZA RAKETNI UDAR NA KRIM: Rusija jača odbranu, na poluostrvo premešta najnovije PVO sisteme S-350 Vitjaz i Buk M3

M.Đorđević

12. 01. 2022. u 09:55

U skladu sa zaoštravanjem strateške situacije u regionu i procenom da je moguć novi vojni sukob u Donbasu, Rusija jača odbranu i na brzinu premešta najnovije PVO sisteme na Krim.

Foto: Printscreen

U pozadini zaoštravanja operativno-strateške situacije u Azovsko-crnomorskom regionu, kao i dalje verovatnoće da će Pentagon i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sprovesti scenario eskalacije u Donbasu, Rusija na brzinu premešta najnovije sisteme PVO i PRO iz Krasnodarske oblasti na Krim, navodi portal Eurasia Daily.

Portal navodi da prema tvrdnjama i snimcima očevidaca brojni vozovi stižu na poluostrvo, a na njihovim platformama se nalaze odbrambeni sistemi S-350 (50R6A) Vitjaz i Buk-M3. Među njima se nalaze i multifunkcionalni radar 50N6A i samohodni lanseri, radari za označavanje 9S36M i samohodne instalacije za gađanje 9A317M sistema Buk-M3.

Kako pokazuju događaji poslednjih meseci, komanda Vazdušno-kosmičkih snaga i PVO Rusije ima više nego dovoljno ozbiljnih argumenata u prilog dodatnog jačanja protivvazdušnih raketnih sistema.

Pre svega, to su vazdušne vežbe koje redovno izvode američki strateški bombarderi B-1B Lanser u blizini severnih i granica Krima, koji su u stanju da izvedu masovne udare raketama AGM-158B na strateške objekte Crnomorske flote u Sevastopolju i na vazdušne baze Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na teritoriji poluostrva. Akcije NATO takođe uključuju radio-tehničko izviđanje ruskih radarskih sistema raspoređenih na Krimu koje skoro svakodnevno sprovode avioni RC-135V/V Blok 8 Rivet džoint, u koje su integrisani strateški elektronski obaveštajni sistemi 55000 AEELS, navodi Eurasia Daily. 

Jačanje ruske PVO na Krimu zato ima za cilj da se zaustavi mogući masovni raketni udar ratnog vazduhoplovstva NATO, navodi se u ovom članku.

BONUS VIDEO: 

SNIMCI RATA U IZRAELU: Bombardovanje Tel Aviva i oblasti Aškelon

Pogledajte više