DELTAKRON GREŠKA LEKARA? Naučnici sumnjaju da su se ukrstila dva tipa korone, što je prijavljeno na Kipru

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

10. 01. 2022. u 22:09

DOK novi, kombinovani soj nazvan "deltakron" preti svetu, neki naučnici smatraju da od toga nema ništa i da su se to samo u laboratoriji pomešale epruvete!

Foto EPA

Profesor biologije sa univerziteta na Kipru Leonidos Kostrikis potvrdio je da je na ovom ostrvu do sada registrovano 25 slučaja kombinovane zaraze sojevima delta i omikron. Kao što je poznato, delta je zaraznija od omikrona, ali se zasada ne zna da li je njihova kombinacija jača ili slabija od ove dve varijante, i u kojoj meri.

Da bi se to istražilo, uzorci su poslati u francuski institut "Paster" na ispitivanje. Zasada, u naučnom svetu vlada oprez oko ovog novog otkrića, a tok analize se pomno prati.

Ipak, oglasio se virusolog sa referentnog Kraljevskog koledža u Londonu, Tom Pikok, koji smatra da "kiparska varijanta" ne može da se svrsta u "stablo filogeneze", odnosno u sistem biološke evolucije. Drugim rečima, njegov zaključak je da se i dalje radi o dva odvojena soja.

Po mišljenju profesora Pikokua, čije zaključke prenose francuski mediji, moglo je da se dogodi da su se uzorci zaraženih osoba varijantama delta i omikron pomešali u laboratoriji! On je naveo i da je za kombinacije ovakvog tipa potrebno više meseci, a da se omikron pojavio tek pre nekoliko nedelja.

Grčki virusolog Gikas Margionis, sa univerziteta u Atini, smatra da su "prve nezavisne analize pokazale da se radi o tehničkoj grešci u laboratoriji". Da se radi o grešci, smatra i poznati francuski profesor Arno Fondane.

Njihov kolega Kostrikis, koji je otkrio kombinaciju sojeva, međutim, insistira na tome da se radi o novoj varijanti.

Pogledajte više