RUSI PRVI PUT BEZ "PRUŽENE" RUKE: Koji su realni dometi predstojećih razgovora o bezbednosti dveju supersila

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

10. 01. 2022. u 07:14

KONSULTACIJE delegacija Rusije i SAD o garancijama bezbednosti, koje će se održati u ponedeljak u Ženevi, mogle bi da se završe jednim sastankom ako Amerikanci ne budu hteli da uvaže zahteve Rusije.

Sergej Rjapkov, Foto MIP.RF

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov, koji predvodi rusku pregovaračku delegaciju u Ženevi, u nedelju je ponovio preciznu poziciju Moskve u dijalogu koji žele da vode sa predstavnicima Amerike. Rusija će insistirati na tome da nema širenja NATO na istok i da se američke rakete ne mogu nalaziti u blizini ruskih granica.

U nedelju uveče u Ženevi će se sastati ruska i američka delegacija, i to će biti "uvertira" ovih važnih pregovora.

- Ne isključujem scenario da Amerikanci i njihova grupa podrške, zemlje članice NATO, ne prihvate ruski predlog. Mi nemamo iluzija, ali u Ženevu ne idemo sa ispruženom rukom. Imamo precizno formulisan zadatak i svoje uslove za rešavanje pitanja garancija bezbednosti - objasnio je Sergej Rjapkov. On je ukazao da, ako ruska delegacija ne vidi spremnost druge strane da uvaži ruske prioritete i reaguje konstruktivno, tada će dijalog biti bespredmetan.

Pre odlaska iz Moskve Rjapkov je otvoreno rekao da ne oseća optimizam. On je kazao da Moskva želi da se dogovori brzo i bez pauza. Ali očekivati progres, i to brzi, bilo bi naivno.

Posle konsultacija u Ženevi 12. januara ruska delegacija će se sresti u Briselu sa delegacijom NATO. Posle toga biće još jedan sastanak u Beču organizaciji OEBS.

Rusija je 17. decembra objavila tekst predloga dogovora za bezbednost i predala ga je predstavnicima SAD.

Već ranije je Rjapkov govorio da Rusija ne namerava da ide na jednostrane ustupke koje očekuju u SAD. Rjapkov nije skrivao razočarenje izjavama koje su stizale iz Brisela i Vašingtona. Iz tih izjava se vidi da Vašington i Brisel nisu spremni da daju garancije da se NATO neće širiti na istok.

Zasad je Zapad spreman da se dogovori samo o ograničenju vojnih manevara.Osim toga, predsednik Džo Bajden je kazao da je spreman da razgovara o tome da u Ukrajini ne budu američke rakete.

- Traženje da Moskva daje ustupke ne može biti konstruktivna osnova za predstojeće razgovore u Ženevi - ističe Rjapkov. On kaže da spekulacije na Zapadu o tome šta bi Rusija trebalo da uradi ne doprinose dobroj pregovaračkoj atmosferi. Sve pokazuje da će razgovori u ponedeljak biti teški.

Bajdenova "grupa podrške", kako u Moskvi nazivaju zemlje NATO, ponavlja da "Rusija nema pravo da određuje ko će biti član atlantskog vojnog saveza". A što se tiče raketa u Briselu, oni govore da Amerika ima obavezu da brani članice NATO.

Ako se konsultacije u Ženevi završe bez ikakvih rezultata, onda je teško očekivati da se bilo kakav napredak postigne na susretu NATO-Rusija u Briselu. Zbog toga u Moskvi smatraju da se dogovor o bezbednosti može postići samo ako dođe do dogovora između Moskve i Vašingtona.

BEZ POSREDNIKA I UVIJANjA

Ako se konsultacije u Ženevi završe bez ikakvih rezultata, onda je teško očekivati da se bilo kakav napredak postigne na susretu NATO-Rusija u Briselu. Zbog toga u Moskvi smatraju da se dogovor o bezbednosti može postići samo ako dođe do dogovora između Moskve i Vašingtona.

Pogledajte više