MEĐU PRIORITETIMA ZAPADNI BALKAN I EU: Počelo šestomesečno francusko predsedavanje Evropom

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

07. 01. 2022. u 20:02

PRIBLIŽAVANjE Zapadnog Balkana Evropskoj uniji biće jedan od prioriteta francuskog predsedavanja koje je juče i konkretno započelo, sastankom članova Evropske komisije i predsednice EK Ursule fon der Lajen sa članovima francuske vlade i predsednikom Emanuelom Makronom.

Foto AP

Makron je izneo ambiciozni program, koji između ostalog obuhvata klimatski paket, mehanizam zaštite na granicama, digitalnu agendu, socijalnu pravdu, inkluzivniju Evropu, jednakost između muškaraca i žena, uključujući i u primanjima, kao i zajedničku evropsku odbranu. Pažnja će biti posvećena i evropskoj bezbednosti, situaciji u Ukrajini i drugim temama.

- Dobro je što postoji razgovor između SAD i Rusije. Francuska će nastaviti dijalog s Rusijom. Da ukažemo na naše razlike, ali i da izgradimo budućnost. Potreban nam je dijalog s Rusijom koja je svojom geografijom i istorijom neizostavni deo evropske bezbednosne arhitekture koju želimo da stvorimo - rekao je Makron.

Francuski predsednik je najavio više samita, o odnosu s Afrikom u cilju novog sanitarnog, ekonomskog i migrantskog savezništva, ali i samit strateške diskusije o zajedničkoj odbrani, makroekonomskom modelu rasta i evropske autonomije, koji je Makron ocenio kao ključni za ovo polugodište, ali i za celu dekadu. Na kraju predsedavanja biće održan i veliki samit EU - Zapadni Balkan.

- Složni smo da nam je potrebna istinska odbrambena unija koja će nas pripremiti za nove pretnje u budućnosti. Krajnje je vreme da evropska odbrana prebaci u sledeću brzinu - poručila je Ursula fon der Lajen na perfektnom francuskom jeziku.

Kao prvo "gradilište" istakla je klimatske promene, ali navela i ostale probleme, kao što je prisustvo Rusije na ukrajinskoj granici ili tenzije oko Moldavije. Naglasila je i potrebu da se ojača ekonomski model koji istovremeno treba da bude kompetetivan i socijalni. Najavila je i reformu oporezivanja velikih multinacionalnih kompanija, kao i ojačavanje spoljnih granica šengenskog sporazuma "koji se nalazi u srcu evropskog projekta i koji je oslabljen različitim krizama."

S tim u vezi, obećala je borbu protiv krijumčarenja ljudi i rad sa zemljama porekla i tranzita azilanata i migranata. Naglasila je i da je sanitarna situacija u Evropi zabrinjavajuća, ali i insistirala na tome da je vakcinisano 70 procenata žitelja EU, odnosno blizu 80 odsto odraslih. Rekla je da je obezbeđeno 1,2 milijarde doza žiteljima EU, ali i podeljeno 1,5 milijardi u više od 150 zemalja sveta.

ZABRINUTI ZA KAZAHSTAN

- PRATIM s mnogo zabrinutosti situaciju u Kazahstanu. Prava i bezbednost građana su od suštinskog značaja i moraju da budu garantovana. Pozivam na kraj nasilja i uzdržanost. EU je spremna da pruži pomoć tamo gde to može - istakla je Fon der Lajenova.

Makron se složio s njom. "Istovremeno smo zabrinuti i izuzetno oprezni. Pozivamo na stišavanje tenzija", rekao je francuski predsednik.

Pogledajte više