PROTEST LE PENOVE: Zbog zastave EU na Trijumfalnoj kapiji (FOTO)

Tanjug

01. 01. 2022. u 23:59

MARIN le Pen, predsednica ultradesničarske francuske stranke Nacionalni savez (RN), protestovala je danas protiv postavljanja zastave Evropske unije na Trijumfalnu kapiju u čast početka šestomesečnog predsedavanja Francuske EU.

Foto EPA

Le Penovoj, za koju ankete pokazuju da je glavna rivalka predsedniku Emanuelu Makronu na prolećnim predsedničkim izborima, pridružili su se i drugi političari iz francuskog desničarskog političkog spektra, gnevni zbog zastave EU koja se vijori na nacionalnom spomeniku, preneo je Rojters.

-Okititi Trijumfalnu kapiju bojom Evropske unije, bez nacionalne zastave, predstavlja napad na identitet naše nacije, jer ovaj spomenik je podignut u slavu naših vojnih pobeda i tu se nalazi Grob neznanog vojnika, navodi se u saopštenju Le Penove.

Nije bilo komentara pristalica i saveznika predsednika Makrona, koga je Le Penova optužila da je izdao "direktno naređenje" da se EU zastava istakne na Trijumfalnoj kapiji.

Državni sekretar u ministarstvu za evropska pitanja Klemen Bon izjavio je da će zastava EU biti privremeno na Trujumfalnoj kapiji.

-Francuska zastava nije zamenjena. Izborna kampanja nije otvoreni prolaz za sitne laži i kontroverze, poručio je on na svom Tviter nalogu.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pogledajte više