ZAKERBERG KUPUJE CELE HAVAJE? Vlasnik Fejsbuka bacio oko na raj u Pacifiku, stanovništvo odmah potpisalo peticiju

Novosti onlajn

30. 12. 2021. u 16:36

OSNIVAČ Fejsbuka Mark Zakerberg (37) namerava da kupi svu zemlju na Havajima i praktično postane vlasnik te američke savezne države, tvrde lokalni stanovnici, koji od vlasti zahtevaju da spreči američkog milijardera da "kolonizuje" njihovu domovinu.

Foto: AP Photo/Nam Y. Huh, File/Profimedia/Ilustracija

Nakon što je Zakerberg nedavno pazario još 44 hektara ekskluzivnog zemljišta na ostrvu Kauai i time uvećao svoje havajsko imanje na ukupno 570 hektara, više od milion građana potpisalo je peticiju kojom traži da se kontroverznom tajkunu "zabrani da kupuje nekretnine i otima prirodna bogatstva od lokalaca".

Prisilna prodaja

Vlasnik popularne društvene mreže potrošio je do sada nekoliko stotina miliona dolara na kupovinu zemljišta na Havajima, a pošto se njegovo bogatstvo u ovom trenutku procenjuje na 115 milijardi, stanovnici prelepog arhipelaga strahuju da bi mogao pazariti celu državu. Zakerberg je u sukob s lokalcima došao još 2014. godine, kad je kupio imanje od 286 hektara, u sklopu kojeg se nalazi i čuvena plaža Pila. On je potom podigao visoki zid oko celog poseda da bi sprečio turiste i stanovnike ostrva da priđu plaži. Optužuju ga i da je pokušao da prisili lokalne farmere da mu prodaju svoje poljoprivredno zemljište, što je 2017. godine i priznao, uputivši Havajcima izvinjenje preko medija.

Od kupovine zemljišta, međutim, nije odustao, pa je u aprilu ove godine za 53 miliona dolara stekao još 242 hektara zaštićenih plantaža šećerne trske u Kahuaini i deo Larsenove plaže. Poslednjom kupovinom na ostrvu Kauai naročito je uznemirio lokalce jer je postao vlasnik rezervoara Ka Loko, u kojem se 2006. godine srušila brana i tom prilikom usmrtila sedmoro ljudi. Za tragediju su optuženi prethodni vlasnici, koji su zapustili branu, a sada se stanovništvo plaši da bi i Zakerberg mogao da se ponaša na isti način, te da će im ugroziti živote i okolinu.

Stati mu na put

- Tražimo od vlasti da spreči Zakerberga u njegovoj očiglednoj nameri da kolonizuje Havaje. On kupuje sve što je na prodaju, vrši pritisak na lokalce da napuste svoja imanja, gradi zidove i otima od stanovništva prirodna bogatstva i lepote. Ima dovoljno novca da postane vlasnik velikog dela teritorije, što mu se ne sme dozvoliti - rekao je medijima jedan od sastavljača peticije protiv Zakerberga, koju je potpisala većina stanovnika Havaja.

Zainteresovani i Bezos i Elison

Mark Zakerberg nije jedini američki milijarder koji je zainteresovan za Havaje. Mediji podsećaju da je osnivač "Amazona" Džef Bezos u novembru kupio imanje na Mauiju za 78 miliona dolara, kao i da osnivač "Orakla" Lari Elison u vlasništvu ima gotovo celo havajsko ostrvo Lanai.

BONUS VIDEO:

Fejsbuk zabranio širenje "najveće teorije zavere na svetu"

Pogledajte više