PUTIN O "CRVENIM LINIJAMA" ZA RUSIJU: "Više nemamo kud, doterali su nas do granice"

Novosti online

26. 12. 2021. u 15:21

RUSIJA je saterana do linije da ona nema više kuda, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći o "crvenim linijama" za Moskvu.

Vladimir Putin, Foto AP

- Već sam govorio o "crvenim linijama" preko kojih smatramo da ne sme da se pređe. Želim da svima bude jasno, u našoj zemlji, u inostranstvu i našim partnerima – ne radi se čak ni o granici koju ne želimo da neko pređe. Radi se o tome da više nemamo gde da se povučemo. Sabili su nas do takve linije da, izvinite na neprikladnom tonu, nemamo kuda dalje! - rekao je Putin za televiziju "Rusija 1".

S tim u vezi, podsetio je da je već upozoravao na opasnosti od novih isporuka raketnih sistema Ukrajini „kojima je potrebno četiri do pet minuta“ da dolete do Moskve.

- Pa, kuda ćemo sada da se krećemo? Jednostavno su nas doveli u takvo stanje da moramo da im kažemo: "Stanite!"Eto o čemu je reč - objasnio je predsednik.

Ruski lider kaže da predlozi o bezbednosnim pitanjima i "crvenim linijama" koje je Moskva objavila možda i nisu uobičajen način da se vodi diskusija, ali da postoji bojazan da će Zapad bilo koji ruski predlog iskoristiti za odugovlačenje procesa, za njegovo ispunjavanje destruktivnim stvaranjem pretnji po Rusiju u njenim susednim zemljama, kao i za pumpanje suseda Rusije savremenim sistemima naoružanja.

- Oni će beskrajno brbljati i beskrajno pričati o tome da treba pregovarati, a ne raditi ništa, osim što će susednu državu pumpati savremenim sistemima naoružanja i povećati pretnju Ruskoj Federaciji, sa kojom moramo nešto da uradimo, nekako da živimo - dodao je Putin.

Stoga je, prema rečima predsednika, predlog Moskve otvoren i jasan.

- Želeli smo da javnost, Rusije, Ukrajine, Evrope i Amerike shvati u čemu se sastoji naša ideja, šta bismo želeli da sprovedemo u toku ovog pregovaračkog procesa. Ne vidim ništa loše u tome - konstatovao je šef ruske države, ističući da je jedini cilj Moskve da postigne dogovore koji bi i danas i dugoročno posmatrano osigurali bezbednost Rusije i njenih građana.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je bezbednost Rusije dovedena u pitanje zbog nastavka širenja NATO-a na istok, zbog čega su garancije bezbednosti koje traži Moskva od životnog značaja.

Podsetimo, ruski predsednik je u novembru govorio o "crvenim linijama" za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse. Takođe je naveo i da su sve češće pojave da u blizini ruskih granica lete strateški bombarderi opremljeni "veoma ozbiljnim oružjem" što, kako je rekao, takođe prelazi određene granice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

Pogledajte više