AVIONI NE LETE, VOZOVI STOJE, A KRIVAC OMIKRON: Zbog širenja virusa korona mnoge evropske, ali i američke firme kubure s radnom snagom

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

24. 12. 2021. u 22:19

OGROMNA zaraznost soja omikron dovela je evropsku privredu u velike probleme. U mnogim zemljama u zapadnoj sferi broj inficiranih neprestano raste, kao što je to, na primer, slučaj u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Italiji ili Španiji. Toliko je otvorenih bolovanja, da počinje da nedostaje radna snaga.

Vozovi u delovima Francuske ne saobraćaju / Foto AP

Tako je nemačka avio-kompanija "Lufthanza" bila primorana da otkaže više interkontinentalnih letova pred Božić, zbog toga što se razbolelo mnogo pilota. Naročito su pogođeni letovi ka Severnoj Americi. Skandinavska kompanija SAS je takođe anulirala desetine letova, iz istih razloga.

U SAD, avio-kompanije "Delta erlajns" i "Junajted erlajns" navode da su morale da otkažu desetine letova za Badnje veče zbog nedostatka osoblja usled zaražavanja omikron sojem. Avio-kompanija je navela da otkazuje više od 100 letova nakon što je kompanija "iscrpla sve opcije i resurse".

U Velikoj Britaniji situacija postaje kritična. U stanicama je ostalo više vozova regionalne kompanije "Aventi Vest Koust". Čuveni Prirodnjački muzej u Londonu, usled nepredviđeno velikog broja bolovanja zaposlenih, morao je da zatvori vrata, uz nadu da bi možda publiku ponovo mogao da primi od 27. decembra. U Londonu je otkazano i više pozorišnih predstava.

Sve goste ne stižu da usluže i u nekim restoranima u glavnom gradu Britanije jer to nema ko da učini. I konobari su na bolovanju.

U Francuskoj, administracija nacionalnih železnica bila je primorana da otkaže mnogobrojne regionalne vozove, zbog zaraženih mašinovođa i konduktera. U nekim regionima saobraćaju tek dva do tri voza po redu vožnje.

U ovoj zemlji čak je i medicinsko osoblje pozvano da dolazi na posao iako se smatraju slučajevima kontakta. Pacijenti, tako, rizikuju da u ambulante uđu zbog iščašenja zgloba, a izađu s kovidom. Ali, nema dovoljno radne snage.

Predsednik francuskog Naučnog saveta Žan Fransoa Delfresi predviđa čak nekoliko stotina hiljada inficiranih dnevno u ovoj zemlji početkom januara, zbog čega smatra da bi moglo da dođe do "dezorganizacije društva". Jer, sve je više bolesnih nastavnika, policajaca, čuvara zatvora.

U firmama situacija nije ništa bolja. Fabrike koje proizvode na trakama muku muče da pronađu zamene. Neki pogoni se već zatvaraju.

BOŽIĆ VIDEO-KONFERENCIJOM

FRANCUSKA je registrovala apsolutni rekord s preko 90.000 inficiranih za jedan dan. Izračunato je da je zbog toga večeras pola miliona Francuza provelo božićno bdenje u izolaciji. Usamljeni silom prilika, slavili su sa porodicama video-konferencijom.

Pogledajte više