ISTRAŽIVANJE INSTITUTA GAMALEJA: Sputnjik V efikasniji protiv Omikrona u odnosu na druge vakcine

Tanjug 21. 12. 2021. u 17:53

RUSKA vakcina Sputnjik V pokazala je viši nivo efikasnosti u borbi protiv Omikron soja u odnosu na druge vakcine na tržištu, izjavio je ministar Nenad Popović nakon razgovora sa Aleksandrom Gintsburgom, direktorom Instituta za virusologiju "Gamaleja" u Moskvi.

Foto AP

Prema istraživanju Instituta Gamaleja, Sputnjik V pokazuje visoku aktivnost neutralisanja virusa protiv varijante Omikron i može da obezbedi snažnu odbranu od teškog oboljevanja i hospitalizacije, navodi se u saopštenju Popovićevog Kabineta.

- Sputnjik V je pokazao tri do sedam puta bolje rezultate u aktivnosti neutralizacije virusa protiv Omikrona u poređenju sa podacima drugih proizvođača vakcina - rekao je Popović i dodao da su ovi podaci dobijeni na osnovu studija sprovedenih ovog meseca u Evropi i Africi.

Popović je objasnio da su ipak najbolje zaštićeni oni koji su posle primljene dve doze vakcine Sputnjik V primili i "buster" odnosno treću dozu ove vakcine.

- Očekivana efikasnost posle 'buster' doze Sputnjika V protiv omikrona mogla bi da bude više od 80 odsto - rekao je Popović.

On je naveo da je vakcina Sputnjik V razvijena na osnovu bezbedne i dobro proučavane tehnologije tokom 30 godina i da nije povezana sa ozbiljnim neželjenim efektima kao što su miokarditis ili perikarditis.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pogledajte više