LIČNOST U ŽIŽI - GABRIJEL BORIĆ: Levičar u fotelji predsednika Čilea

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

20. 12. 2021. u 23:17

BIĆU predsednik Čilea, rekao je pre 11 godina Gabrijel Borić, kada je prvi i jedini put posetio Ugljan, ostrvo prekoputa Zadra, odakle je njegova porodica otišla u daleki Čile.

Pristalice Borića na ulicama Santjaga, Foto AP

I zaista, u nedelju je, u drugom krugu predsedničkih izbora, Borić (35), mladi levičar i diplomirani pravnik, postao najmlađi šef države pobedivši Hozea Antonija Kasta, krajnjeg desničara.

Čileanci su mogli da biraju između dve potpuno različite opcije za predsednika. Naime, deo Borićeve porodice je bio u partizanima, dok je sa druge strane otac njegovog suparnika bio Hitlerov nacista. Zato je i prva Borićeva izjava bila pomirljiva: "Biću predsednik svih Čileanaca". Inače, u dalekom Čileu živi velika hrvatska kolonija.

Prvi čovek levičarske koalicije Frente Ampolio pre dve godine je pokrenuo talas protesta zbog nejednakosti u zemlji i rasta životnih troškova. Baš u vreme kada je prvi put došao u Hrvatsku Borić je bio u Čileu poznat po organizaciji studentskih demonstracija, a prve pristalice dobio je u Punta Arenasu, najjužnijoj čileanskoj pokrajini u kojoj se rodio. Nekad dugokosi mladić, sniman je tada najčešće sa megafonom u ruci na uličnim protestima.

Gabrijel Borić, Foto AP

Danas je mnogo više okrenut temama poput klimatskih promena, izjednačavanja razlika između bogatih i siromašnih, uvođenja većih poreza za multinacionalne kompanije.

- Ovde, u Čileu, danas se događa nešto lepo i uzbudljivo - rekao je nakon izbora i najavio da će Čile, kao rodno mesto neoliberalizma, biti i njegov grob.

Napomenuo je i da će se boriti protiv ekološki štetnih projekata, među kojima su kopanje bakra i zlata.

- Uništavanjem sveta, uništavamo sebe. Ne želimo više projekte koji uništavaju našu zemlju, zajednicu - poručio je on.

Stanovnici Ugljana sada govore da "niko od nas nije verovao njegovim rečima da će biti budući predsednik. Iza leđa smo mu se i smejali", ali se sećaju da je obećao kako će neke od njih pozvati da dođu u Čile kada pobedi na izborima.

- Sada je vreme da pošalje taj predsednički avion po nas - kažu na Ugljanu, ostrvu koje ima dva predsednika, Milanovića i Borića.

Pogledajte više