POSLE POMOĆI EU: U Italiji bum u otvaranju gradilišta ali i broju nastradalih na radu – na svaka tri dana pogine radnik!

Milica OSTOJIĆ. specijalno za "Večernje novosti" - RIM

20. 12. 2021. u 16:33

EFEKAT pomoći države iz Fonda za oživljavanje ekonomije koji je stigao od EU u 2021. godini jeste otvaranje ogromnog broja gradilišta, ali nažalost i porast nastradalih.

Foto: Printskrin

Od januara do oktobra 2021. u proseku svaka tri dana pogine jedan radnik, najviše na obnovi građevina. Posle tragedije u Torinu (u subotu) kada su stradala tri radnika kada se urušila baza dizalice, rasplamsava se diskusija u Italiji koliko se uopšte vodi računa o sigurnosti u ovakvim radovima, u kontrolama gradilišta i koliko o tome vode računa firme koje izvode radove, ali i inspektorat za rad. Došlo se do zastrašujućeg podatka.

- Više od devet odsto od 10 kontrolisanih u građevinarstvu ne izvode radove po zacrtanim pravilima o sigurnosti - podvlači nacionalni inspektor za rad Bruno Đordano, znači ni jedan ceo procenat, što je nedopustivo.

U prvih deset meseci sabran broj mrtvih. U građevinarstvu je stradalo njih 98, u oblasti transporta i magacioniranja robe 81. U istom periodu broj povređenih na radu je 24.049, što je za 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Šta je razlog takvog stanja, pa se lako gine na radu? Firme koje započinju radove učestvuju na konkursu, dobiju posao jer ponude „najbolje“ uslove, a imaju ili veoma malo iskustva u tome, ili baš nikakvog. Problem je što je procedura registrovanja firmi toliko nekontrolisana i pojednostavljena, pa se strepi da, ako se tako nastavi, biće još povećan broj mrtvih.

Foto: D. Balšić

- Zaprepašćujuće je da je dovoljno da osoba ode u Privrednu komoru, registruje se kao građevinski preduzimač, da poseduje kancelariju i telefon i može da počne od nule - tvrdi predsednik Udruženja građevinara Gabriele Buja. - To je „crni danak bonusa kojeg je ponudila država, kako bi oživela građevinarstvo i povećala broj zaposlenih, svakome ko hoće da renovira zgradu po novim evropskim standardima.

Niko se ne pita kakvva je i kolika stručnosti zaposlenih, da li su to penzioneri koji rade na crno, što znači da nisu više za penjanje na skele, ili radnici koji nemaju bilo kakvo obrazovanje za rad u građevinarstvu. U ovoj godini je započetih, ili već realizovanih 57.000 sertifikovanih radova na građevinama na Apeninskom pouostrvu sa 10 milijardi unvesticija.

Ako se hitno ne preduzme, bilo da se od tih milijardi omogući obuka radnika za izvođenje građevinskih ili drugih radova i ne angažuje više inspektora za kontrolu, ovakva crna lista smrtnih slučajeva biće sve duža. Obrazovanje, povika je sa svih strana u Italiji, “to je element neophodan za jednu civilizovanu državu“.

Upravo zbog mnogo apsurdnih smrti na radu Parlamentrana komisija započela je istragu i predložila promenu Zakona za odlazak u penziju za ove radnike. Predlaže se da se omogući da se ide u penziju sa 30/32 godine radnog staža, jer je veliki broj nastradalih upravo među onima koji su stari između 60 i 64 godine.

Pogledajte više