LAKO PRENOSIV OMIKRON BESNI SVETOM: Vodeći američki epidemiolog apeluje na imunizaciju

Tanjug

19. 12. 2021. u 17:01

VODEĆI američki epidemiolog i medicinski savetnik Bele kuće Entoni Fauči, pozvao je danas Amerikance koji nameravaju da putuju tokom predstojećih praznika da prime buster dozu vakcine protiv korona virusa i da nose maske na javnim prostorima gde je gužva.

Foto: EPA

- Lako prenosiv omikron soj besni svetom, a putovanja će povećati rizik od infekcije čak i među vakcinisanima - rekao je Fauči za NBC, prenosi agencija Rojters.

Istakao je da nema sumnje da će doći do širenja virusa, kao i da će omikron soj verovatno nadmašiti delta soj kao dominantnu varijantu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se navodi, od početka meseca, i slučajevi korona virusa i smrtni slučajevi u SAD-u porasli su za oko 50 odsto, a broj hospitalizovanih pacijenata sa kovidom porastao je za 26 procenata, navodi Rojters.

Predsednik Džozef Bajden planira da u utorak održi konferenciju za novinare na kojoj će fokus biti na novom soju korona virusa koji se brzo širi, kao i na planovima za borbu protiv njega.

Deo Bajdenovog plana je da se fokusira na povećano testiranje, rekao je Fauči.

- Moramo da radimo bolje. Moramo da imamo testove na raspolaganju za svakoga ko želi da se testira - poručio je Fauči.

Omikron soj korona virusa je do sada potvrđen u 43 od 50 američkih saveznih država i oko 90 zemalja od kada je prvi put otkriven u Južnoj Africi i Hong Kongu krajem novembra, navodi Rojters.

BONUS VIDEO:

DANAS JE DAN MIGRANATA: Svetski podsetnik da je ljudska muka univerzalna

Pogledajte više