GLOBALNI RAT PRIVATNIH VOJSKI: Otkriće tajne američke udarne ćelije na Bliskom istoku tek delić svetske sile u rukama vojnih plaćenika

D. SAVIĆ

17. 12. 2021. u 22:16

Mala, strogo poverljiva američka udarna ćelija koja je lansirala desetine hiljada projektila na ciljeve Islamske države u Siriji, redovno je zanemarivala zaštitne procedure i skrivala brojna ubistva civila koja je počinila. Poznata kao "Talon anvil", ćelija je radila danonoćno, u tri smene, u Siriji i Iraku između 2014. i 2019. godine.

Plaćene armije učestvuju u borbama na svim kriznim tačkama u svetu / Foto EPA

Otkrivajući ovim rečima delovanje "Talon anvila" američki dnevnik "Njujork tajms" ističe da ova grupacija "nikada nije postojala" u vojnoj evidenciji. Više sadašnjih i bivših vojnih i obaveštajnih zvaničnika reklo je "Tajmsu" da je ta grupa "ubijala ljude koji nisu imali nikakvu ulogu u sukobu - žeteoce, decu na ulici, porodice koje beže od borbi i seljane koji se sklanjaju u zgrade".

- Bili su nemilosrdno efikasni i dobri u svom poslu. Ali, napravili su i mnogo loših udaraca - priznao je bivši obaveštajni oficir Vazduhoplovnih snaga koji je radio na stotinama poverljivih misija "Talon anvila" od 2016. do 2018. godine.

No, general Stiven Dž. Taunsend, komandant američke ofanzive protiv ID između 2016. i 2017, odbacio je tvrdnje da je ćelija delovala nepromišljeno, dok je žrtve pripisao "ratnim nesrećama". Pentagon nije komentarisao tvrdnje "Njujork tajmsa".

To i ne iznenađuje, ako se ima u vidu rastuća "armija" privatnih vojnih "izvođača" u ratnim zonama širom sveta koje deluju "efikasno", ali izvan svih "zvaničnih" radara. Kontroverze koje su pratile privatni američki "Blekvoter sekjuriti konsalting" tokom njihovog delovanja u Iraku 2007. godine, danas se čine neuporedivo male u poređenju sa moćnim i brojnim naslednicama širom sveta.

Dok mejnstrim mediji i obaveštajna zajednica i dalje uglavnom zanemaruju ovaj zastrašujući trend, privatna vojna sila postaje veliki biznis, globalnog obima. Mnogi od ovih profitnih ratnika nadmašuju lokalne vojske, a neki čak mogu da se suprotstave najelitnijim američkim snagama, što pokazuje upravo rat u Siriji.

Bliski istok je preplavljen plaćenicima. Privatna sila se pokazala korisnom opcijom za bogate arapske nacije, posebno Saudijsku Arabiju, Katar i UAE, koje nemaju veliku vojsku. Uposlili su veterane ratova protiv droge poreklom iz latinoameričkih zemalja kao što su Kolumbija, Panama, Salvador, Čile, koji su uneli nove taktike u sukobe na Bliskom istoku. A pritom su jeftini u odnosu na američke ili britanske plaćenike. Navodno, i afrički plaćenici iz Sudana, Čada i Eritreje su se poslednjih godina borili u Jemenu, Siriji i Libiji.

Izveštaji pokazuju da se u Siriji nalazi i oko 2.500 plaćenika koje je "kupila" Rusija. Najmanje dve ruske naftne i rudarske firme su angažovale plaćenike, od kojih je najpoznatija grupa "Vagner", da zauzme naftna polja takozvane Islamske države u centralnoj Siriji, što su i učinili. Rusija ih, navodno, koristi i u Ukrajini, ali i Ukrajinci uzvraćaju sopstvenim plaćenicima.

Nigerija je tajno angažovala plaćenike da reše problem islamističke terorističke grupe Boko haram koja se bori za stvaranje kalifata. Nigerijska vojska uzvraća, ali to, kao ni međunarodni odgovor nisu dali rezultate, pa se nigerijska vlada tajno okrenula plaćenicima. To nisu "usamljeni revolveraši", već prava privatna vojska sa timovima specijalnih snaga i helikopterima "Mi-24 hind", "letećim tenkovima".

POSAO CVETA

Niko ne zna koliko zaista milijardi dolara pljušti na ovom ilegalnom tržištu. Samo se zna da - posao cveta. Poslednjih godina zabeležene su velike plaćeničke aktivnosti u Jemenu, Nigeriji, Ukrajini, Siriji i Iraku.

Pogledajte više