KENEDIJEVA ĆERKA DRUGI PUT AMBASADORKA: Karolina Kenedi posle Japana ide u Australiju

D. D. S. 16. 12. 2021. u 12:24

ĐERKA ubijenog predsednika Džona Kenedija i pokojne prve dame Džeki Kenedi Karolina Kenedi (64) imenovana je za američku ambasadorku u Australiji, objavila je sinoć Bela kuća.

Foto: EPA

Preostalo je da Karolina Kenedi, bivša američka ambasadorka u Japanu za vreme predsedništva Baraka Obame, dobije potvrdu Senata o imenovanju.

Kenedijeva će u Kanberi imati zadatak da ojača, kako se navodi, zajednički front SAD i Australije, u vreme tenzija sa Kinom u Indo-Pacifiku. Karolina Kenedi je više decenija odbijala pozive Demokratske stranke da uđe u politiku.

Pisala je o građanskim slobodama, radila u Metropoliten muzeju u Njujorku, a vratila se u žižu javnosti tokom predsedničke kampanje 2008. godine.

Tada je podržala Baraka Obamu, opisujući ga kao inspirativnu osobu koja je podseća na njenog oca. Ambasadorka u Tokiju je bila od 2013. do 2017. godine, a kasnije je imenovana u upravni odbor aeronautičkog giganta Boing.

Njen brat Džon Kenedi Mlađi je 1999. poginuo u udesu aviona kojim je sam upravljao. To je bila jedna u nizu tragedija u porodici Kenedi, tako da se govori o kenedijevom prokletstvu.

Pogledajte više