HRVATSKI VRH "ZARATIO" ZBOG UKRAJINE: Milanović protiv Plenkovićevih poređenja s "hrvatskim scenarijem"

D. D. S. 14. 12. 2021. u 14:27

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović je prebacio premijeru Andreju Plenkoviću posetu Ukrajini prošle nedelje koju je šef države nazvao "običnim šarlatanstvom". Poseta bi mogla negativno uticati na odnose Hrvatske sa Rusijom, tvrdi Milanović.

Foto: AP

- Imam simpatije prema Ukrajini, ali ne mrzim Rusiju. To je relativno neprijatna situacija. Ali na granici sa Ukrajinom ima 100.000 ruskih vojnika i ne znamo šta će biti sutra. Šta znači ovo iskazivanje beskrajne ljubavi? - zapitao je on.

Predsednik je zamolio Ukrajince da se ne vređaju, ali je insistirao da bi sastanak mogao imati negativne posledice po hrvatsku spoljnu politiku.

- Ove stvari su veoma ozbiljne. Za mene je ovo običan šarlatanizam - nastavio je.

Bivši šef službe bezbednosti Andrej Plenković sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarao o sukobu u istočnom regionu Donbasa. Kijev je optužio Rusiju da podržava pobunjenike i podstiče građanski rat, što Kremlj negira.

Moskva je učestvovala u multilateralnim diskusijama o sukobu u Donbasu, uključujući i deo pregovora o "normandijskom formatu" sa Ukrajinom, Nemačkom i Francuskom. Prema izveštajima medija, dvojica lidera su razgovarala o mogućnosti "hrvatskog scenarija" u Donbasu, što se podrazumeva kao ponovna pretnja silom. To se odnosi na hrvatski rat za nezavisnost. Zelenski se osvrnuo na to pitanje na Tviteru:

- Da je više od 100.000 vojnika na granici sa Hrvatskom, predsednik Milanović bi posetu ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao ne "šarlatanstvom", već manifestacijom solidarnosti i prijateljstva. Hrvatska je članica EU od 2013. godine - naveo je.

Pogledajte više