BAJDEN RAZOČARAO UKRAJINCE: Izjava o Rusiji "zapalila vatru"

AMERIČKI predsednik Džo Bajden razočarao je onaj deo ratobornih Ukrajinaca izjavom da Vašington nikada nije imao u planu da pošalje vojsku i ratuje u Ukrajini protiv Rusa.

Foto Tanjug/AP

Govorilo se samo o vojnoj pomoći. Sada u Vašingtonu traže od Kijeva da "reanimira" Minske dogovore i ponudi neke elemente "posebnog statusa" Donbasa.

Ako ipak dođe do sukoba Rusa i Ukrajinaca, Vašington će prebaciti svoje vojnike u istočnoevropske zemlje članice NATO-a - Bugarsku, Mađarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Češku.

Po statutu NATO-a, Amerika je dužna da solidarno brani članice NATO-a. Kao što je poznato, Ukrajina i Gruzija su na listi čekanja za ulazak u vojnu alijansu.

Na sastanku u Liverpulu ministara spoljnih poslova zemalja G-7 izraženo je "apsolutno jedinstvo" u zabrinutosti zbog gomilanja ruske vojske na granicama Ukrajine. Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je da će zemlje G-7 biti u zajedničkom frontu protiv Rusije ako ona napadne Ukrajinu.

Na sve to u Moskvi odgovaraju da Rusija ne namerava da napada Ukrajinu i da su sve te priče o pripremanju agresije najobičnija prljava zapadna propaganda. U Kremlju upozoravaju da Zapad naoružava Ukrajinu i podgrejava planove onog ratobornog dela rukovodstva Ukrajine.

Nova nemačka vlada na čelu sa kancelarom Olafom Šolcom podržala je realizaciju projekta gasovoda "Severni tok 2", ali je spremna da ga blokira u slučaju ruske agresije. To je ranije u pregovorima sa Bajdenom obećala Angela Merkel.

BONUS VIDEO - NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

 
Pogledajte više