RUSKI GENERAL OTKRIO ŠTA JE NAJVEĆA PRETNJA: Moskva jača trupe na jugu zemlje, stiže novo oružje

Novosti online

10. 12. 2021. u 09:03

JAČANjE vojnih potencijala NATO-a u blizini granica Rusije i mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini su među glavnim pretnjama bezbednosti na jugu Rusije, rekao je komandant Južnog vojnog okruga general armije Aleksandar Dvornikov.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Pretnje vojnoj bezbednosti Ruske Federacije u zoni odgovornosti okruga su i dalje nagomilavanje vojnih potencijala NATO-a u blizini granica Rusije, sukobi u Siriji, mogućnost eskalacije oružanog sukoba u Ukrajini i Zakavkazju - rekao je on u intervjuu za list "Krasnaja zvezda".

General je napomenuo da su u vezi sa ovim pretnjama glavni napori usmereni na održavanje borbene i mobilizacione gotovosti trupa Južnog vojnog okruga na nivou koji garantuje pouzdanu zaštitu državnih interesa i vojnu bezbednost juga Rusije.

Dvornikov je dodao da je borbeni potencijal Južnog vojnog okruga ranije bio impresivan, a sada je dodatno povećan zahvaljujući osnivanju novih vojnih jedinica i formacija. Trenutno je udeo najnovijih i modernizovanih vrsta naoružanja i opreme u okružnim trupama dostigao 71 odsto.

FSB Ruske Federacije je u četvrtak saopštio da se komandni brod "Donbas" ukrajinske mornarice kreće ka Kerčkom moreuzu, i ne reaguje na zahteve za promenu kursa. Kasnije je brod skrenuo. FSB je ovaj incident označio kao provokaciju koja je ugrozila bezbednost plovidbe. Razgovor predsednika SAD i Ukrajine Džoa Bajdena i Vladimira Zelenskog poklopio se sa pokušajem ukrajinskog ratnog broda da uđe u Kerčki moreuz.

Pogledajte više