UKRAJINSKI BROD SE OKRENUO NAZAD: Plovio u pravcu Kerčkog moreuza - sve "samo provokacija"

Tanjug

09. 12. 2021. u 22:15

KOMANDNI brod „Donbas“ ukrajinske Ratne mornarice, koji je plovio ka Kerčkom moreuzu u Azovskom moru, okrenuo se nazad, a na zahteve i dalje ne odgovara, saopštila je pres-služba Federalna služba bezbednosti FSB Rusije.

Foto: Printskrin tviter

Kako se ističe, postupci posade ukrajinskog broda smatraju se provokacijom i pretnjom po bezbednost plovidbe, preneo je Sputnjik.

Ranije je saopšteno da brod „Donbas“ ukrajinske Ratne mornarice plovi u pravcu Kerčkog moreuza i ne odgovara na zahteve ruskih graničara da promeni pravac.

Komandni brod „Donbas“ jutros je isplovio iz luke Mariupolj i krenuo u pravcu Kerčkog moreuza. Ukrajinska strana nije podnela zahtev za prolazak kanalom Kerč-Jenikalski, u skladu sa obaveznim propisima morske luke Kerč, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, brod obalske straže pogranične službe FSB Rusije danas je upozorio ukrajinski brod da mora poštovati ruski zakon i deo koji se odnosi na podnošenje neophodnih zahteva za prolazak Kerčkim moreuzom. Posada „Donbasa“ odgovorila je da ne planiraju plovidbu tom maršrutom.

- Ove akcije predstavljaju pretnju po bezbednost plovidbe - precizira ruska strana.

Prema navodima sajta „Marin trafik“ koji prati kretanje brodova, trenutno se u Kerčkom moreuzu nalazi preko 80 civilnih plovila.

Kako javlja agencija „RBK Ukraina“, državna pogranična služba Ukrajine ne raspolaže informacijama o incidentu sa brodom „Donbas“.

U novembru 2018. godine tri broda ukrajinske Ratne mornarice narušili su državnu granicu Rusije i ušli u privremeno zatvoreno vodeno područje. Izvodili su opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih graničara da se zaustave. Brodovi i posada su zadržani. U septembru 2019. godine mornari su se vratili u Ukrajinu.

Pogledajte više