BAJDEN NE ŠALJE VOJSKU, VEĆ ORUŽJE U UKRAJINU: SAD isporučuju municiju, radare, razne sisteme

D. D. S. 09. 12. 2021. u 14:52

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD unilateralno neće koristiti silu da se suoče sa Rusijom u slučaju njene invazije na Ukrajinu. Ali on kaže da će, u slučaju da se ta invazija dogodi, biti ozbiljnih posledica.

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija

Obraćajući se novinarima ispred Bele kuće, prenosi Glas Amerike, Bajden je rekao da su SAD i evropski saveznici "duboko zabrinuti" zbog ruskog gomilanja vojnika blizu granice sa Ukrajinom, i da će odgovoriti "snažnim" ekonomskim sankcijama ukoliko Rusija izvrši invaziju na tu zemlju.

- Međutim, čak i bez slanja američkih vojnika, postoje opcije da se proširi bezbednosna pomoć ukrajinskoj samoodbrani - izjavio je podsekretar za politiku u Pentagonu Kolin Kal na virtuelnom bezbednosnom samitu, ukazujući na trenutne isporuke municije, protivtenkovskih sistema, radara i drugih kapaciteta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan takođe je branio politiku administracije o pomoći Ukrajini.

- Biti proaktivan znači obaviti pripreme. Otišli smo mnogo dalje od bilo koje prethodne administracije u smislu pružanja defanzivne podrške ukrajinskoj vojsci, daleko pre potencijalnog izbijanja krizne situacije - rekao je Salivan na samitu.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je NATO da čini "opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju" i da nagomilava vojne kapacitete blizu ruske granice, saopšteno je iz Kremlja, a prenosi Glas Amerike.

Pogledajte više