UHAPŠEN POGREŠAN ČOVEK ZBOG UBISTVA NOVINARA? Još uvek se proverava identitet osumnjičenog za likvidaciju Kašogija

Tanjug

08. 12. 2021. u 14:43

PROVERE su još u toku kako bi se potvrdio identitet saudijskog muškarca koji je uhapšen na pariskom aerodromu zbog sumnje da je povezan sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, saopštio je danas portparol francuske Vlade Gabrijel Atal.

Foto: Tanjug/AP Photo

Atal je rekao da se nada da će istraga doneti jasnoću što je pre moguće, nakon što je neimenovani bezbednosni izvor rekao za Rojters da čovek koji je uhapšen ima samo isto ime kao osumnjičeni, ali da to nije tražena osoba.

Izvor je dodao da očekuje da će slučaj biti odbačen, kao i da će čovek biti pušten.

Portparol Atal je na konferenciji za novinare rekao da je muškarac uhapšen zbog uzbune Interpola.

Jedan policijski izvor je rekao da je upozorenje pokrenuto prilikom skeniranja pasoša na aerodromu, jer je bio označen turskim nalogom za hapšenje kao deo istrage o ubistvu Kašogija.

Ambasada Saudijske Arabije u Parizu saopštila je juče da uhapšena osoba "nema nikakve veze sa slučajem o kojem je reč" i da bi trebalo da bude odmah puštena.

Državljanin Saudijske Arabije Kaled Aed Al-Otaibi, osumnjičen da je učestvovao u ubistvu novinara Džamala Kašogija, uhapšen je juče na aerodromu Šarl de Gol.

Bivši saudijski kraljevski gardista putovao je pod svojim imenom i trenutno se nalazi u pritvoru, a on je jedan od 26 Saudijaca koje Turska potražuje zbog ubistva novinara.

Kašogi, istaknuti kritičar vlade u Rijadu, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Rijad je saopštio da je bivši novinar Vašington posta ubijen u „odmetničkoj operaciji" tima agenata poslatih da ga ubede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Međutim, turski zvaničnici tvrde da su agenti delovali po naređenjima sa najviših nivoa saudijske vlasti.

Pogledajte više