KIJEVSKI REŽIM MORA DA ISPUNI SVOJE OBAVEZE: Lavrov o razgovoru Putina i Bajdena

Novosti online

07. 12. 2021. u 12:52

RUSKA strana će tokom razgovora predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimira Putina i Džozefa Bajdena još jednom jasno izneti svoje pristupe rešenju ukrajinske krize, odnosno potrebu da se Kijev primora da realizuje Minske sporazume, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Foto: EPA

- Još jednom ću naglasiti da ćemo danas imati važan događaj u našim odnosima –telefonski kontakt predsednika Putina i Bajdena. Mi ćemo, naravno, vrlo jasno izneti naše pristupe ukrajinskom rešenju, potrebi da se kijevski režim primora da ispuni svoje obaveze napisane crno na belo u okviru minskog paketa mera - rekao je Lavrov novinarima.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da predstave stvari kao da Rusija mora da realizuje Minske sporazume, a Vašington ovaj dokument tumači na potpuno neprihvatljiv način, smatra Lavrov.

- A naše američke kolege pokušavaju da predstave slučaj na način kao da Rusija mora da poštuje prekid vatre, povuče teško naoružanje i obezbedi uspostavljanje socio-ekonomskih veza između Donbasa i ostatka Ukrajine. Istovremeno, hvale kijevski režim što je, vidite, još jednom produžio zakon o posebnom statusu i još jednom razvija zakon o amnestiji. A to što se gore navedeni dokumenti koriste u Kijevu za podrivanje Minskih sporazuma, čini mi se da bi trebalo da Amerikancima bude dobro poznato - dodao je Lavrov.

On je naglasio da se mirovno rešenje u Ukrajini može odvijati „isključivo na osnovu direktne i nedvosmislene realizacije Minskih sporazuma“.

Lavrov je konstatovao i da Kijev, sudeći po svemu, neće slušati nikog osim Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je naveo, mirovno rešenje u Donbasu moguće je samo kroz direktan dijalog između Kijeva sa Donjeckom i Luganskom.Prema rečima ruskog ministra, što se tiče mirovnog rešenja, taj put je jedini moguć.

Lavrov je dodao i da je Rusija ozbiljno zabrinuta zbog pokušaja ukrajinskih vlasti da provociraju svoje zapadne pokrovitelje uoči pregovora Putina i Bajdena.

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država razgovaraće putem video-konferencije 7. decembra. Pretpostavlja se da će Putin i Bajden razgovarati o tenzijama oko Ukrajine, pomeranju NATO-a ka granicama Rusije i inicijativi ruskog lidera o bezbednosnim garancijama.

(Sputnjik)

Pogledajte više