DEDA MRAZE, PONESI MUNICIJU! Božićna čestitka porodice američkog kongresmena

D. D.S.

06. 12. 2021. u 23:12

NEDUGO pošto je tinejdžer, u školi u Mičigenu, usmrtio četvoro vršnjaka, božićna fotografija američkog kongresmena koji sa celom porodicom pozira sa puškama, izazvala je salve komentara.

Foto Tviter

Koliko fotografija, toliko je komentara pokrenula i prateća poruka republikanskog kognresmena iz Kentakija, Tomasa Masija na "Tviteru": "Srećan Božić! ps Deda Mraze, molim te, ponesi municiju".

Objavu je osudilo mnoštvo porodica pogođenih nasiljem oružjem, kao i političari sa obe strane političkog spektra u SAD. No, Masi, koji je prvi put izabran za kongresmena 2012. godine, uporni je pristalica Drugog amandmana, prava na držanje i nošenje oružja, i uvek se oštro protivio bilo kakvim inicijativama za kontrolu oružja, govoreći da one neće zaustaviti masakre u školama. U aprilu je čak predstavio zakon o smanjenju starosne granice za kupovinu pištolja sa 21 na 18 godina.

Statistika je međutim poražavajuća. Godine 2020. nasilje oružjem je ubilo skoro 20.000 Amerikanaca, više nego bilo koje druge godine u najmanje dve decenije, prema podacima iz Arhiva za nasilje oružjem. Roditelji osumnjičenog tinejdžera za pucnjavu u Mičigenu optuženi su za ubistvo iz nehata, jer nisu obratili pažnju na više znakova upozorenja pre tragedije, ali su se izjasnili da nisu krivi.

A ova, poslednja u nizu, pucnjava u SAD je podstakla i žestoke debate o zakonima i pravima na oružje. Porodice učenika ubijenih u ranijim pucnjavama u školi izjasnile su se protiv fotografije kongresmena. Fred Gutenberg, čija kćerka Džejmi je ubijena u pucnjavi u srednjoj školi Parkland na Floridi 2018. godine, jednom od najgorih školskih napada u SAD, postavio je njenu sliku, kao i njenog nadgrobnog spomenika ispod objave do zuba naoružanog kongresmena i njegove porodice.

Pogledajte više