DIVERZANTI IZ KIJEVA U RUSIJI: Služba bezbednosti RF uhapsila ukrajinske obaveštajce - hteli da izazovu stravične eksplozije!

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

03. 12. 2021. u 08:40

RUSKA federalna služba bezbednosti uhapsila je ukrajinske obaveštajce koji su boravili po zadatku u tri regiona. Aleksandar Cilik, agent Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, došao je sa zadatkom da aktivira eksplozivne naprave snage kilogram i po u ekvivalentu sa trotilom.

Foto Arhiva

Uhapšeni su otac i sin Zinovij i Igor Kovilj koji su prikupljali podatke o strateškim objektima. U njihovom automobilu je pronađeno i oružje. Za snimljeni materijal obećana im je nagrada od 10.000 dolara.

Pre toga je već osuđen na pet i po godina ukrajinski vojni obaveštajac kapetan prve klase Sergej Švidenko koji je iz Ukrajine kordinisao akcije diverzanata koji su odlazili u Rusiju. Diverzanti su imali zadatak da sruše radio-centar crnomorske flote. Švidenko je bio uhapšen 2021. godine.

Na Krimu su 2016. godine zadržali članove diverzantske grupe u kojoj je bilo četvoro ljudi saradnika ukrajinske vojnoobaveštajne službe. Bili su to pukovnik Dmitrij Štiblikov, potpukovnik Aleksej Stognij, kapetan druge klase Gleb Štablij i pukovnik Aleksej Besarabov. Sa njima je bio i agent ukrajinske obaveštajne službe Vladimir Dudka. Oni su imali više zadataka, prvo je trebalo da miniraju gasnu elektrocentralu, zatim skladište naftnih derivata kao i predajnik RTV Krima.

RATNA HISTERIJA

I dok organizuju svoju agenturnu mrežu i šalju diverzante, šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov (na slici) tvrdi da bi tokom zime ruska vojska mogla da napravi desant u Odeskoj oblasti i Marijupolju. Njegove prognoze u Moskvi smatraju histerijom.

Glavni ukrajinski vojni obaveštajac Kiril Budanov tvrdi da napad ruske vojske može biti krajem januara ili početkom februara. Istovremeno, po mišljenju Budanova, može se očekivati, manjim grupama, napad iz Belorusije.

Pogledajte više