VREME JE DA EU RAZMISLI O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI: Fon der Lajen progovorila o radikalnoj meri za suzbijanje virusa

Tanjug

01. 12. 2021. u 14:33

EVROPSKA unija mora da razmotri obaveznu vakcinaciju kao odgovor na širenje veoma zaraznog omikron soja kovida širom Evrope, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Foto AP

- Moj lični stav je da mislim da je razumljivo i prikladno da sada vodimo ovu diskusiju - izjavila je Fon der Lajen na konferenciji za medije, istakavši da trećina od 450 miliona stanovnika EU još uvek nije vakcinisana.

- Kako možemo da podstaknemo i potencijalno razmišljamo o obaveznoj vakcinaciji u Evropskoj uniji? O tome je potrebna diskusija. Za ovo je potreban zajednički pristup, ali mislim da je to diskusija koju ćemo morati da vodimo - poručila je Fon der Lajen u obraćanju novinarima u Briselu, a prenosi britanski list "Gardijan".

- Imamo vakcine, vakcine koje spasavaju život, ali one se ne koriste svuda na adekvatan način. A ovo košta. Ovo je ogroman zdravstveni trošak - izjavila je Fon der Lajen.

Naglašava da "puna vakcinacija i busteri" daju građanima "najjaču zasada dostupnu zaštitu" protiv korona virusa u situaciji dvostruke opasnosti - četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja korona virusa.

- Za novi soj "omikron" SZO kaže da je "visokorizičan". Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za 2 do 3 nedelje dobijemo dovoljno informacija o novom soju, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere - kaže Lajen.

Predsednica EK je najavila da će EU do kraja marta dobiti dodatnih 360 miliona doza vakcina kompanija "Fajzer" i "Moderna", što je, prema njenim rečima, dovoljno za buster doze svih vakcinisanih Evropljana.

Istovremeno, u dogovoru sa "Fajzerom" i "Modernom", radi se na ubrzanoj isporuci vakcina za decu koje bi u EU trebalo da budu dostupne od 13. decembra.

U slučaju da postojeće vakcine ne budu imale dovoljnu zaštitu kada je reč o novom soju virusa "omikron", Ursula fon der Lajen navodi da je naučnicima potrebno oko 100 dana da prilagode vakcine novoj mutaciji.

- Nadajmo se najboljem, ali pripremimo se na najgore- poručila je Fon der Lajen.

Ona je pozvala građane EU da pored vakcinacije nastave sa primenom drugih mera zaštite kao što su maske, distanca i higijena ruku, što je, kako kaže, najbolja zaštita od svih varijanti virusa.

Pogledajte više